Stevens behoudt zijn baan door strafschoppen

Dankzij een zenuwslopende overwinning na strafschoppen (4-3) hebben de voetballers van Hertha BSC gisteravond in Rostock de baan van hun trainer Huub Stevens gered. ,,Ik kan alleen maar dank zeggen tegen de spelers'', zei Stevens na afloop van de thriller in het Ostseestadion, waar beide ploegen na verleging op 2-2 waren blijven steken. ,,Zij hebben de steun geleverd die ik van ze verwacht had.''

Het bekerduel tegen Hansa Rostock was de tweede wedstrijd binnen vier dagen, die Stevens moest winnen om zijn baan te kunnen behouden. Zaterdag won Hertha in Rostock al een competitiewedstrijd met 1-0. Na negen verloren wedstrijden op rij was de kritiek van pers, fans en clubleiding zo venijnig geworden dat manager Dieter Hoeness de Nederlander alleen nog maar onder deze curieuze voorwaarden voor de club kon behouden. Gisteravond om 22.09 uur voldeed Stevens aan de tweede helft van het ultimatum en mocht Hertha een ronde verder in de strijd om de DFB-Pokal.

Stevens kreeg de avond niet cadeau. Hertha kwam op een 1-0 voorsprong door Luizão, waarna Hansa gelijkmaakte en vervolgens in de verlenging een 2-1 voorsprong nam. In de laatste minuut van de extra speeltijd maakte invaller Nando Rafael, de oud-Ajacied van Angolese afkomst, de gelijkmaker: 2-2. Pas na twaalf strafschoppen forceerde Hertha-doelman Gabor Kiraly de beslissing. De Hongaar stopte twee strafschoppen van Hansa.

Stevens was op het veld zichtbaar ontroerd, en werd door spelers en manager omhelsd. Ook dankte hij de uit Berlijn meergereisde fans. Tijdens de persconferentie even later moest een stralende Stevens nog steeds op adem komen. ,,De afgelopen veertien dagen zijn niet zonder sporen achter te laten aan me voorbij gegaan. Ik moet eerst eens verwerken wat me overkomen is. Dat gaat vanavond niet.''

Op de vraag of de rust nu weerkeert bij Hertha zei Stevens: ,,Ik hoop het. Maar we hebben al op zaterdag de volgende wedstrijd bij Wolfsburg. We mogen nu niet achteroverleunen en nadenken over de geleverd prestatie. Het professionele voetbal gaat elke dag door.''

Tegen Vfl Wolfsburg moet de voormalige succestrainer van Schalke 04 overigens op de tribune plaatsnemen. De Duitse voetbalbond heeft hem met 7.500 euro en twee schorsingen bestraft wegens een recent handgemeen met de assistent-trainer van Bayer Leverkusen, oud-international Ulf Kirsten

De media die in de afgelopen weken campagne tegen Stevens hadden gevoerd, hekelden de afgelopen dagen het weinig fijngevoelige ultimatum waarmee Stevens werd opgezadeld. `Voetbal pervers!', kopte boulevardkrant Bild vanochtend. `Strafschoppen [nemen] om baan Stevens'.

Manager Hoeness zag zich in zijn omstreden strategie bevestigd, zo verklaarde hij. ,,Er was geen alternatief voor de afspraak met Huub Stevens. Alle seinen stonden op vertrek. Een deel van de media en het publiek waren tegen Stevens. Maar ik hoop dat de ban nu gebroken is.''