Ex-deken eist 30.000 euro van bladen

De voormalige deken van Weert, Wim van der Valk, wil rectificatie en een schadevergoeding van 30.000 euro van de Gay Krant en Panorama, wegens smaad. Dat eiste zijn advocaat J. Pals vanmiddag in kort geding voor de rechtbank van De Bosch.

Van der Valk is door beide bladen het middelpunt van seksroddels genoemd. Begin deze maand stonden in de Gay Krant en Panorama twee foto's van de priester temidden van onherkenbaar gemaakte jongens, met wie hij in het Spaanse Malgrat de Mar zou zijn gesignaleerd.

Volgens advocaat Pals waren de artikelen waarin Van der Valk ervan werd beschuldigd te zijn betrokken bij seksschandalen ,,hevig vernederend. Zijn naam had niet erger beschadigd kunnen worden.'' Volgens Pals staan de artikelen vol met ,,insinuaties, verdachtmakingen en suggesties''. Ze waren volgens hem feitelijk onjuist en onrechtmatig.

De Gay Krant en Panorama hebben de afgelopen maanden in een aantal artikelen een verband gelegd tussen Van der Valk, ex-PSV-directeur Fons Spooren, de bestuurlijke en ambtelijke top van Weert en een hoge ambtenaar van Justitie, die allen in het Anne Frank Plantsoen in Eindhoven (betaalde) seks met minderjarige jongens zouden hebben gehad. De bronnen van deze verhalen zijn steeds anoniem.

Twee weken geleden bleek een aangifte door een Tsjechische prostituee tegen de topambtenaar vals. De Tsjech had volgens het openbaar ministerie (OM) in het verhoor gezegd dat hij ertoe was aangezet de aangifte te doen ,,door iemand uit de journalistiek'', die hem ook betaling had beloofd. De hoofdredacties van de Gay Krant en Panorama ontkenden dat ze de Tsjech een betaling in het vooruitzicht hadden gesteld. Ook de hoofdredactie van het tv-programma Stem van Nederland, dat de Tsjech aan het woord liet, ontkende te hebben betaald.

Na de valse aangifte zag het OM geen aanleiding meer om het strafrechtelijk onderzoek naar de topambtenaar voort te zetten. Uit het onderzoek van het openbaar ministerie bleek óók dat de ,,hoge omes'' uit Weert geen seksfeesten hadden gehouden.

Ex-deken Van der Valk was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. Volgens zijn advocaat kon hij niet komen ,,om gezondheidsredenen''. De hoofdredacteuren van de Gay Krant en Panorama, Henk Krol en Frank Hitzert, waren wel present bj het kort geding.