Applaus voor een augurk

Het is altijd gek, een wetenschapsshow op televisie. In het beste geval is het geinig en in het slechtste geval verschrikkelijk. Maar geinig is al héél goed voor de Wetenschap, wordt algemeen aangenomen. Want dan associëren `gewone mensen', die `natuurlijk' niks van Wetenschap weten, Wetenschap met Leuk!. En dan zijn ze eerder bereid belasting te betalen voor een nieuwe radar om naar de sterren te kijken, of voor een grootscheeps onderzoek naar de soortindeling van sponzen. En heel misschien kiezen kinderen dan tòch voor techniek. Dit soort programma's wordt vrijwel altijd met extra overheidsgeld ondersteund. Eigenlijk kijk je naar propaganda.

Het zij zo. De nieuwe wetenschapsshow van Teleac is werkelijk geinig en zelfs geestig. Twee hoeraatjes dus voor Bart Peeters, die het malle quizje echt leuk en enthousiast presenteert. Zelfs de onvermijdelijke hoogleraren in het traditionele panel van `deskundigen' komen niet extreem deskundologisch en houterig over. Het schijnt dat dit format in België al veel langer een succes is.

Vrolijkheid en snelheid is het devies. En de vragen, die vaak met een experimentje worden beantwoord, zijn nog best wel interessant. Waarom zingt een koolmees in de stad hoger dan op het platteland? Hoeveel gewicht kan een haar dragen? De scène met de kraanwerkers, de vriendelijke passante die zomaar haar vlecht afstond en een steeds grotere hoeveelheid gewichten die aan de bos haren hangen is zelfs hilarisch.

Natuurlijk, er is veel af te dingen op de opzet. Want wat betekent het eigenlijk dat de zogenaamde quizkandidaten, zanger Danny de Munck en Hart-van-Nederlandpresentatrice Cilly Dartell, aan het begin te kennen geven dat ze natúúrlijk ,,niks met wetenschap hebben'', maar dat wetenschap natúúrlijk wel heel `fascinerend' en `intrigerend' is? Zij weten niks, en dat kan ze niks schelen, maar de hoogleraren weten alles – dat is de niet eens zo heel onbewuste boodschap die van het programma kan uitgaan. En is het aldus benadrukken van die kloof wel zo goed? Mij lijkt van niet, diepgewortelde volksangsten worden zo gemakkelijk geactiveerd.

Maar ach, wat maakt het uit? Binnen de grenzen die een televisiequiz met bekende Nederlanders noodwendig stelt, is dit werkelijk een fantastisch wetenschapsprogramma. En wist u dat een augurk gelig licht geeft als je hem onder stroom zet?

Hoe? Zo!, Teleac, morgen, Ned.1, 21.00-21.58u.