Hagemeyer grote verliezer Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen opnieuw gestegen. Beleggers hielden het positieve sentiment vast, onder meer door de koerswinst op Wall Street gisteravond.

In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur met een winst van 0,5 procent op 321,81 punten. Ook op de andere Europese beurzen heerste een positieve stemming. In Frankfurt won de DAX-index 1,3 procent. De CAC-40 in Parijs won 0,8 procent en in Londen steeg de FTSE 0,3 procent. De goedkopere euro zorgde ervoor dat Europese bedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren hun koers zagen stijgen. Daaronder was de Duitse autofabrikant Volkswagen (plus 2,2 procent). De stemming in Frankfurt werd ook positief beïnvloed door de zogeheten Ifo-index, die het vertrouwen van het West-Duitse bedrijfsleven in de economie weergeeft. In oktober steeg de index voor de zesde keer op rij. Op Wall Street steeg de Dow-Jonesindex gisteren met 0,3 procent en de Nasdaq met bijna 1 procent.

Onder de stijgers op het Damrak bevonden zich de technologiefondsen. ASML was met 5,1 procent veruit de grootste stijger, maar ook Philips en Getronics klommen. De banken en verzekeraars profiteerden vrijwel niet van van de grootste fusie, het samengaan van de Amerikaanse instituten Bank of America en FleetBoston, die gisteren werd aangekondigd. alleen ABN Amro wist te stijgen en kwam uit op 17,30 euro, een plus van 0,5 procent.

Handelshuis Hagemeyer was de grootste daler. De onderneming zei vanmorgen dat het voor honderden miljoenen euro's aan nieuwe aandelen moet uitgeven om de financiële problemen op te lossen. Het aandeel zakte 6,4 procent tot 2,47 euro. Ook Ahold zakte 5,5 procent naar 7,27 euro op de meevallende omzetdaling in het derde kwartaal die het bedrijf presenteerde. De presentatie ging echter gepaard met een waarschuwing dat het resultaat onder druk staat, onder meer door de kosten voor externe adviseurs.

Op de beurs in Tokio waren de banken de smaakmaker. Ze zorgden ervoor dat de Nikkei-index 1 procent steeg naar 10.561 punten. De aanleiding voor de stijging was een bericht in een Japanse krant die meldde dat de bank UFJ de afgelopen zes maanden de winst heeft zien verdubbelen. Het nieuws zorgde ervoor dat de koers van UFJ met 11 procent steeg.