Kemkers stopt na `Turijn' als coach

In de voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Turijn 2006 zal schaatscoach Gerard Kemkers tal van belangrijke keuzes moeten maken. Over bijvoorbeeld de trainingsschema's kan de Groninger nog maandenlang piekeren. Maar voor het grootste dilemma heeft hij al een oplossing gevonden: ,,Na de Olympische Spelen van Turijn stop ik als hoofdcoach.''

Kemkers, komende vrijdag in Heerenveen weer langs de baan bij het begin van het schaatsseizoen, voelde dat hij moest kiezen tussen twee liefdes. Zijn vak aan de ene kant, de vriendin aan de andere. ,,Ik houd van mijn baan'', zegt hij. ,,Ik ga er helemaal in op.'' De geboorte van zijn dochter, vorig jaar, zorgde ervoor dat Kemkers privé-leven weer enigszins in balans raakte: ,,Er is niets belangrijkers dan mijn dochter. Ik wil haar zien opgroeien.''

Daarom heeft Kemkers besloten om na 2006 zijn ene liefde, de baan als schaatscoach, op de achtergrond te zetten, waardoor hij meer tijd krijgt voor zijn vriendin en zijn dochter. ,,Die belofte heb ik aan mijn vriendin gedaan. En zo'n afspraak is voor mij heel belangrijk. Ik zal gewoon heel sterk moeten zijn en in 2006 één liefde van me aan de kant zetten.''

Wat Kemkers na 'Turijn' gaat doen, weet hij nog niet. Het is bepaald niet uit te sluiten dat hij kiest voor het bedrijfsleven. ,,Ben benieuwd of mijn stijl ook werkt op managementniveau.''

Duidelijk is wel dat, mocht TVM de sponsoring voortzetten, de ploeg een nieuwe hoofdcoach moet aanstellen. ,,Dat lijkt me helemaal niet slecht'', meent de 36-jarige Kemkers. ,,Voor de groep werkt het verfrissend wanneer er een ander gezicht voor staat. En voor mezelf is het ook goed er een periode tussenuit te gaan. Zeker als ik over bijvoorbeeld twaalf jaar weer heel succesvol wil zijn.''

Kemkers zal in 2006 overigens niet de enige TVM-er zijn die zijn carrière beëindigt. Veel rijders overwegen om juist dan de schaatsen voorgoed op te bergen.