Buikzingen

,,Doordat ik semi-prof buikdanseres ben, kan ik mijn buik goed beheersen. Met trillen, rollen, schudden en golven probeer ik mijn buik optimale expressie te geven. Als ik hem intrek, ontstaat een spleet rond mijn navel die ik open en sluit, zodat het net op een mond lijkt. Als ik mijn borsten optrek, krijgt de buik een verbaasde uitdrukking. Als ik alles bij elkaar druk, kijkt hij bedroefd. Mijn buik is ook tamelijk omvangrijk, zodat alles makkelijk meeschudt. Zo laat ik het kokette van Dolly Parton zien, het parkinson-achtige van Ozzy Osbourne, en de stoere-mannenlol van Normaal.''

Tv-presentator en buikdanseres Anja Kriek (41) en regisseur Babette Mulder (55) maken voor de VPRO-tv het achtdelige kinderprogramma Buikzingen dat over een week begint. De broer van Anja Kriek, striptekenaar Erik `Gutsman' Kriek schildert gezichten van bekende popsterren op haar buik, met de mond rondom haar navel. Door verfijnde beheersing van haar buikspieren playbackt ze vervolgens met haar buik liedjes als I Will Always Love You van Dolly Parton, White Christmas van Bing Crosby en Step Right Up van Idols-winnaar Jamai. Hoogtepunten zijn Oerend Hard van Normaal, waarin de besnorde buik van Kriek perfect de Achterhoekse tand'n-op-elkaar-dictie van zanger Bennie Jolink kan mimen. En de Shaffy Cantate, waarin zij als Ramses Shaffy over het strand rent, het bovenlichaam verborgen onder een enorme hoge hoed. Vooral het moment dat Shaffy lyrisch uithaalt (`Ho ho ho!') en Kriek haar navel vol overgave openspert, is memorabel.

Babette Mulder: ,,Het begon vorig jaar in Madame Baba (`La la la laat je buik dansen'), een cursus buikdansen voor kinderen. Om ze de verschillende spierengroepen los van elkaar te leren gebruiken, tekenen buikdansleraressen wel eens gezichten op de buik. Met een beschilderde navel kan een kind zich voor de spiegel makkelijker concentreren op de navelspieren. Met die beschilderde buik heeft Anja toen de smartlap Mustafa van Danny Christian geplaybackt. Dat gaf zo'n leuk effect dat we besloten er een losse serie videoclips van te maken.''

Anja Kriek: ,,We hadden naast Kriek ook andere buiken nodig, dus hebben we buikaudities gehouden: doe je shirt maar omhoog en laat zien wat je kan. Iedereen kende wel iemand die `iets leuks' met zijn buik kon. We hoorden zelfs van een man die een bierblikje in zijn buikplooi kan verstoppen. Het beste zijn de dikke buiken, maar we hebben ook twee vijftienjarige meisjes die engeltjes spelen in onze kerstspecial van 24 december. Doordat hun buikjes nog zo dun en strak zijn, vormen de navels perfect onschuldige tuitmondjes.''

Babette Mulder: ,,Mannenbuiken hebben veel minder expressie dan vrouwenbuiken doordat ze zo strak staan. Neem nu de mannenbuik die Liesbeth List speelt in de Shaffy Cantate. Die buik kan prachtig van boven naar beneden golven, maar het vet schudt niet mee, zodat Liesbeth toch een wat starre, verbaasde facelift-uitdrukking houdt, wat op zich ook wel weer grappig werkt, naast de uitbundig zingende Ramses. Anja is verreweg de beste buikzangeres, ze kan haar navel heel goed lipsynchroon bewegen. In de verschillende afleveringen hebben we steeds andere mogelijkheden van het buikzingen uitgebuit, maar we hebben nog niet de indruk dat we de buik volledig hebben onderzocht. Dus we hopen dat er een vervolg komt.''

Buikzingen: vanaf 3/11 iedere maandag Ned. 3, 18.25 uur.