Zwarte ruiter

Ook onder vogels heeft de kleur zwart iets magisch. Waar de zwarte ruiter neerstrijkt, een waadvogel met lange rode poten en 's zomers een roetzwart vederkleed, lijken de andere vogels even op te schrikken. Evenals zijn bijbelse naam (denk aan de Apocalyps met zijn zeven zwarte ruiters) is zijn verschijning prachtig.

Ik ben opnieuw aan het zoete water van De Putten. Het winterkleed van de zwarte ruiter (Tringa erythropus) is, helaas, beduidend bescheidener. Dan gaat hij gekleed in asgrijze, vuilwitte dracht. De Franse naam voor zwarte ruiter is ook al veelzeggend: Chevalier arlequin. De harlekijnruiter. De vogel kan avonturen uithalen die je alleen in een jongensboek verwacht. Daarom houd ik van Zien is kennen!, want nergens anders staat zo'n beschrijving: ,,Kan in woeste, `zenuwachtige' vaart over een afstand van enkele meters heen en weer en soms bijna geheel onder water schieten.'' De zwarte ruiter als tovervogel.

freriks@nrc.nl