Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Correspondent: Abortion ship. Reportage over het Nederlandse `abortusschip' waar Poolse vrouwen gratis een abortus kunnen ondergaan. BBC2, 20.15-21.00u.

Terzake en Tegenlicht: Guantánamo Bay. Zie tv-vooraf. Canvas, 20.15-21.00u. en Ned.3, 20.55-21.50u.

OverLeven: De nieuwe Neanderthaler. Wetenschappers uit Leuven en Brussel willen aantonen dat de Neanderthaler geen onderontwikkelde bruut was, maar cultuur had. Canvas, 21.00-21.45u.

Het geluk van Nederland. Tweede deel van een serie waarin vanavond de zwangere programmamaakster Sunny Bergman zich afvraagt wat ze met de navelstreng van haar baby moet doen waarin waardevolle stamcellen zitten die van levensreddend belang kunnen zijn bij de behandeling van een aantal ernstige ziekten. Ned.3, 22.40-23.27u.

Panorama: Crack UK. Zes jaar geleden ontdekten crack-dealers in de West-Midlands in Engeland dat hun markt verzadigd was. Ze besloten nieuwe markten op te zetten in allerlei steden door het land. Veel jonge mensen werden het slachtoffer van deze nieuwe marketingstrategie. BBC1, 23.15-23.55u.

KUNST & MUZIEK

Vrije Geluiden: The speaking hand Zakir Hussain and the art of Indian Drums. Documentaire over de beroemde Indiase tablaspeler Zakir Hussain. De tabla is een Indiase trommel. Ned.3, 11.00-12.00u.

R.A.M. Gesprek met artistiek leider Paul Koek van Zuidelijk Toneel Hollandia over de muziektheaterproductie Inanna, gebaseerd op de oudste op schrift overgeleverde mythe over de Assyrische godin van de liefde, vruchtbaarheid en oorlog. Ook een gesprek met librettist Hal Hartley die bij de eerste try-out was. En een gefilmd portret van beeldend kunstenaar Jimmie Durham die een overzichtstentoonstelling heeft in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ned.3, 19.33-20.55u.

Close-up: De magie van Fellini. Portret van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1920-1993) die met behulp van fantasie en improvisatie dromerige, kleurrijke en bizarre films creëerde. Hij maakte o.a. de klassiekers La Strada (1954), La dolce vita (1961), 8½ (1963) en Amarcord (1973). Met medewerking van o.a. Claudia Cardinale, Anita Ekberg, Anthony Quinn, Donald Sutherland, Roberto Benigni, Woody Allen en Ettore Scola. Ned.1, 23.23-0.25u.

JEUGD

En terecht! Zie tv-vooraf. Ned.3, 10.10-10.40u.

FILM

.The Big Friendly Giant (Brian Cosgrove, 1989, Eng.). Tekenfilm is vrije bewerking van bestseller van Roald Dahl over reus die weesmeisje ontvoert naar dromenland. Stemmen van o.a. Arnold Gelderman, Leontien Ceulemans, Rudi Falkenhagen. Ketnet, 11.05-12.30u., Nederlands nagesynchroniseerd.

1.Buena Vista Social Club (Wim Wenders, 1999, Duitsl./Eng./VS/Fr./Cuba). Succesrijke documentaire film van Wenders over door Ry Cooder uit vergetelheid gehaalde, bejaarde Cubaanse muzikanten wisselt concertbeelden (Carré, 1998) af met anekdotische interviews en toeristische plaatjes van Cuba. Ned.3, 13.58-15.40u.

.The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Plezierig ironische en chique verfilming van overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York. BBC1, 14.00-15.45u.

.Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). Vijfenveertigste film van Edwards is een hilarisch satirische komedie met een voor de Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en terloopse subtiliteiten. Blind date Kim Basinger van workaholic Bruce Willis laat zich, na een glaasje champagne tijdens een chique zakendiner, niet meer storen door welke vorm van decorum dan ook. Veronica, 18.40-20.30u., met reclame.

Days of Thunder (Tony Scott, 1990, VS). Formule-film over stockcar-races, met Tom Cruise als balsturige adolescent en Robert Duvall als licht gedesillusioneerde mentor. Veronica, 20.30-22.25u.

Fado, história d'uma cantadeira (Perdigão Queiroga, 1947, Portugal). Melodrama over zangeres wier carrière haar liefdesrelatie dwarsboomt zou het vooral moeten hebben van de gevoelige liedjes van hoofdrolspeelster Amália Rodrigues. TV5, 22.30-0.15u.

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze film. BBC1, 23.55-1.45u.

RADIO

OVT. Rechtstreeks uit Desmet Studio's in Amsterdam met o.m. interviews, discussies, columns en muziek. In deze uitzending o.a. Napoleon-kenner Michiel Dulfer, militair geschiedkundige Jaap de Moor en oproerkenner Ronald van der Wal. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Rudi Rotthier vertelt over zijn boek De Koran route waarvoor hij dertien maanden door verschillende moslimlanden heeft gereisd. Verder een debat over de koers van de PvdA. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Gesprek met musicoloog en componist Elmer Schönberger. Hij is ook schrijver van succesvolle toneelstukken als Kwartetten en Dovemansoren. Met het boek Vic, met name debuteert hij als romanschrijver. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Undercover journaliste Stella Braam vertelt over haar verhalen aan de onderkant van de samenleving en haar drijfveren. Zij werkte als bloemenpluister, inpakster, keukenhulp, kamermeisje, koffiejuffrouw en schoonmaakster. Radio 1, 21.04-22.00u.