Klassiek

`Wat is de mooiste muziek', wordt mij wel eens gevraagd. `Dat moet je voor jezelf uitmaken.' `Maar wat vind je zélf de mooiste muziek?' `Er is zo veel mooiste muziek, vaak de muziek die ik net heb gehoord.' `Ja, maar...' `Hoe meer je hoort, hoe meer mooiste muziek er is. Je kunt niet kiezen tussen Mozart, Beethoven, Verdi, Wagner, Puccini, Mahler, Stravinsky, Bartók, Stockhausen en de rest.' `Ja, maar toch?'

`Ok, ik zal zeggen wat naast Beethovens Strijkkwartet op. 59 nr. 3 de mooiste muziek is voor in de auto. Daar moet de dynamiek, het verschil tussen hard en zacht, zo klein mogelijk zijn. Een Mahlersymfonie, bijvoorbeeld, kan niet in de auto. De bijna-stiltes hoor je niet, de fortissimi zijn oorverdovend. In de auto is Beethovens Strijkkwartet op. 59 nr. 3 het opwindendst. Maar het allermooist zijn de Zes suites voor cello-solo van Bach, de chicste muziek aller tijden. Toevallig is net Anner Bijlsma's eerste opname uit 1979 opnieuw uitgebracht. Je hoort Bachs noten én Bijlsma's speelgenot.'

Anner Bijlsma: J.S. Bach Zes Cello Suites

(Sony SB2K60880 2 cd)