Tulips gedurfde opening Holland Dance

Het zal voor de doorgewinterde fans van het Nederlands Dans Theater wel even wennen zijn als zij de openingsvoorstelling van het Haagse Holland Dance Festival, Tulips, zien. In deze voorstelling speelt tekst namelijk de hoofdrol en omdat de senioren van het NDT III betreft, is dans vooral bijzaak. Pratende dansers blijken meer dan eens een hachelijke onderneming, en ook de vermaarde Zweedse choreograaf en regisseur Mats Ek beweegt zich met het stuk op glad ijs. Ek (1945) regisseerde in eigen land toneelstukken van Molière en Racine en monumentale choreografieën van klassieke balletten als Giselle. Dit keer haalde Ek een zelf geschreven tekst uit zijn bureaulade.

Tulips bestaat uit een verzameling scènes waarin niet dramatische handeling centraal staan maar variaties op uiteenzettingen van de Freudiaanse psychologie zoals die in de jaren zeventig in zwang was. Oedipuscomplexen, overspel, jaloezie, anaal sadisme: het komt allemaal voorbij in een meer dan eens vervreemdende mise-en-scène.

Ek gaf de dansers de opdracht mee gedragen en geëxalteerd te spelen, als waren het ouderwetse Shakespeare-acteurs. Vooral Ek's broer Niklas draagt zijn tekst volumineus en groots gebarend voor à la Ko van Dijk. Sabine Kupferberg, Yvan Auzely, Ana Laguna en Egon Madson beheersen die `potsierlijkheid' echter niet en vervallen in de toon van de overdrijvende amateur-acteurs. Zij worstelen in soms onverstaanbaar Engels met de toch al gedateerde tekstinhoud en zij kunnen ook niet meer terugvallen op hun danskwaliteiten.

Lenigheid en lange lijnen in de choreografie ontbreken dan ook. De bewegingen zijn klein en dagelijks, de theatereffecten zitten hem in het verslepen van decorstukken. De enige die het met haar persoonlijkheid redt is Ana Laguna, Ek's echtgenote, hoewel zij de rol van mafkees al sinds jaar en dag met glans speelt.

Tulips is mislukt als het gaat om de combinatie tekst en dans maar als mislukt experiment is het wel degelijk een gedurfde opening voor het festival. En ook het Nederlands Dans Theater steekt er zijn nek mee uit. Brave dans kan altijd nog en tweeënhalfuur naar iets wonderlijks kijken, kan wel op het conto van Mats Ek geschreven worden.

Holland Dance Festival: Nederlands Dans Theater III: Tulips. Choreografie/regie/tekst: Mats Ek. Gezien 23/10 Theater De Regentes Den Haag alwaar t/m 25/10. Inl. (0900) 8282999 of www.hollanddancefestival.com