Shell weer grote daler op Damrak

Energieconcern Shell behoorde vanochtend wederom tot de grootste dalers op het Damrak. Het aandeel noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 37,88 euro. Gisteren verloor het aandeel 2,6 procent van zijn waarde nadat het bedrijf tegenvallende winstcijfers publiceerde. Ook de vooruitzichten die het concern gaf zorgen voor pessimisme onder beleggers.

Grootste winnaar binnen de AEX-index was vanochtend automatiseerder Getronics dat met 9 procent in koers vooruitging. Het volatiele beursfonds is de laatste weken erg populair nu een ondergang van het bedrijf lijkt afgewend onder de nieuwe leiding.

Beleggers toonden zich vanochtend verder afwachtend. Maandag komen chemieconcern DSM en postbezorger TPG met tussentijdse cijfers. Later in de week volgt onder meer ABN Amro. In de rustige handel wist de graadmeter op Beursplein 5 een kleine plus te boeken. De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,8 punten hoger op een stand van 318 punten.

Bij de middelgrote bedrijven daalden de certificaten van warenhuisconcern Vendex KBB vanochtend met 1 procent nadat een woordvoerder tegenover persbureau Reuters bevestigde dat onderhandelingen met een bankenconsortium over een vernieuwde lening van een half miljard euro waarschijnlijk voor het eind van deze maand zullen zijn afgerond. Vendex KBB kampt met grote tegenslagen bij warenhuis Vroom & Dreesmann. Daarnaast hebben diverse Amerikaanse beleggers hun krachten gebundeld en eisen zij opsplitsing van het concern.

KLM moest vanmorgen 1 procent inleveren. Na de cijferpresentatie gisteren is onder beleggers de vrees gerezen dat de overname door Air France nog wel eens een moeizame klus kan worden.

De andere Europese beurzen gaven vanochtend een gemengd beeld. Optimisten leunden op het slot van Wall Street gisteren, waar de Dow-Jonesindex een kleine plus noteerde. Minder enthousiaste beleggers lieten zich leiden door de futures in de Verenigde Staten, die op een lagere opening van Wall Street wezen en bovendien liet softwaregigant Microsoft zich gisteravond voorzichtig uit over de toekomst.

De euro noteerde in de ochtendhandel 1,1770 dollar. Dat was lager dan gisteren, toen de euro 1,1780 dollar waard was. Ten opzichte van het pond sterling noteerde de euro 0,6945.