PSV: straf Kezman is willekeur

De commissie van beroep van de KNVB heeft PSV'er Kezman vanmorgen drie duels geschorst voor zijn slaande beweging naar ADO-speler Van As.

Terwijl de voorlichter koffie inschonk voor de bodyguard, begon de bewaakte én gestrafte voetballer aan een charmeoffensief. Hij schudde bij aankomst handen met bekenden en onbekenden. Toen een juridisch medewerker hem vervolgens kwam vertellen dat de zitting was vertraagd, kon Mateja Kezman een flauwe glimlach niet onderdrukken. ,,Dan kom ik volgende week wel terug', reageerde de aanvaller van PSV in een wachtkamer van het KNVB-sportcentrum in Zeist.

Volgende week is de competitietopper tegen Ajax al weer verleden tijd. Gisteravond noemde Kezman de voetbalkraker in Eindhoven ,,de mooiste wedstrijd van het seizoen'. Door de uitspraak van de commissie van beroep – die schorste hem vanmorgen voor drie wedstrijden onvoorwaardelijk – is de topscorer van de eredivisie komende zondag tot een tribuneplaats veroordeeld.

PSV was vorige week in beroep gegaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie, die hem voor drie duels waarvan één voorwaardelijk had geschorst. Kezman voelde zich gedupeerd, net als zijn trainer die het woord `klassejustitie' voor de commissie van beroep nog net niet in de mond nam. Guus Hiddink refereerde aan de overtreding die Rafael van der Vaart, een dag na de overtreding van Kezman tegen ADO, tegen FC Groningen zou hebben gemaakt. De Ajacied werd niet uit het veld gestuurd en mag zondag tegen PSV wél spelen. ,,Willekeur', luidde het oordeel van Hiddink. ,,Van mij hadden ze allebei mogen spelen.'

De bodyguard van Kezman wijkt dezer dagen niet van zijn zijde, sinds de politie twee weken geleden ternauwernood een ontvoering van de Servische international wist te voorkomen. Kezman is een geplaagd man. Binnen en buiten de lijnen wordt zijn bewegingsvrijheid beperkt. De strenge bewaking lijkt hem nauwelijks te deren, over de strenge arbitrage kan hij zich heel boos maken. Sinds hij drie jaar geleden zijn debuut maakte op de Nederlandse velden, kreeg hij twee keer een rode kaart. En twee keer was scheidsrechter Roelof Luinge de verstrekker. ,,Die man heeft niet genoeg respect voor mijn reputatie', wist Kezman.

De videobeelden van zijn overtreding op ADO-speler Jeffrey van As werden gisteravond vertraagd afgedraaid. De neutrale toeschouwers in Zeist hadden geen reden tot twijfel. Kezman ging een luchtduel aan en raakte met gestrekte arm het gezicht van de tegenstander. Luinge stond er bovenop en stuurde Kezman van het veld. De zwaar belaagde arbiter maakte in lichaamstaal – een elleboogstoot – duidelijk waarom hij de rode kaart had gegeven. Hij verklaarde dit ook op het wedstrijdformulier en tegenover de tuchtcommissie. Maar de beelden wijzen uit dat Kezman de overtreding niet met zijn elleboog maar met gestrekte arm had begaan.

De advocaat van PSV pleitte gisteravond tevergeefs voor een berisping of een voorwaardelijke straf. Hij beriep zich op de beoordelingsfout van Luinge, die de rode kaart niet zou hebben gegeven als hij geen elleboogstoot had geconstateerd. De advocaat wees ook op de karakteristieke wijze waarop Kezman een luchtduel aangaat. Zoals bijna iedere aanvaller maakt hij zich breed uit zelfbescherming. Volgens de raadsman was tijdens het bewuste incident geen sprake van opzet. Bovendien was Van As niet gewond geraakt. Verder verwees de advocaat naar soortgelijke overtredingen die ook met een rode kaart waren bestraft en vervolgens door de tuchtcommissie werden geseponeerd.

De aanklager toonde zich niet ontvankelijk voor het pleidooi en eiste net als vorige week een schorsing van drie wedstrijden onvoorwaardelijk. Hij zag geen groot onderscheid tussen een elleboogstoot en een slaande beweging. Voor de eerste overtreding staat een iets zwaardere sanctie: vier of vijf duels. Hij was ook niet onder de indruk van de verzachtende omstandigheden dat Kezman door Van As in woord en gebaar uit de tent was uitgelokt. De aanklager had ,,een overvloed aan bewijs'.

Kezman was gisteravond nog hoopvol gestemd en roemde het betoog van zijn advocaat. Hij wist toen nog niet welke definitieve straf hij zou krijgen. In een eerste reactie op de strafverzwaring zei de woordvoerder van PSV vanmorgen: ,,Wij zijn zwaar teleurgesteld. Dit is buiten alle proporties.'