Israël vergroot nederzettingen

De Israëlische regering heeft opnieuw toestemming gegeven voor de bouw van 333 huizen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bij een nederzetting in de Gazastrook zijn vandaag drie Israëlische soldaten gedood en twee gewond door een Palestijnse schutter die door de fortificaties was gedrongen.

In weerwil van een dringende oproep van de Verenigde Staten de nederzettingen niet uit te breiden, wordt op korte termijn in Karnei Shomron bij Nablus en in Givat Zeev bij Jeruzalem de eerste steen gelegd voor respectievelijk 153 en 180 huizen. Een woordvoerder van het ministerie van Huisvesting zei gisteren dat het besluit niet in strijd is met de zogeheten Routekaart naar vrede. ,,Volgens onze uitleg van de routekaart en voorzover wij de tekst hebben begrepen, mag er in bestaande nederzettingen gebouwd worden. De bouw is noodzakelijk om tegemoet te komen aan de behoefte aan woonruimte van de families die daar al wonen'', aldus de woordvoerder.

Deze uitleg wordt bestreden door de VS, de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische Arbeidspartij. ,,Dit initiatief brengt de Routekaart definitief om zeep. De minister van Volkshuisvesting maakt van Israël een diplomatieke paria'', zei secretaris-generaal Ophir Pines-Paz van de Arbeidspartij. In de Routekaart staat dat Israël onmiddellijk de uitbreiding van de nederzettingen moet staken, zoals de Palestijnse Autoriteit moet optreden tegen moslimextremisme.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever in de omgeving van Jeruzalem, maar ook in nederzettingen als Ariel en Kedumim is op het ogenblik sprake van grote bouwactiviteit. Volgens `Vrede Nu' heeft het ministerie van Volkshuisvesting dit jaar de bouw van 1.627 huizen en appartementen aanbesteed. Dit aantal wilde het ministerie niet bevestigen. Volgens het dagblad Ha'aretz is de joodse gemeenschap in de nederzettingen op de Westoever gegroeid tot 231.443 (in 1980 21.700). ,,Deze week nog heeft premier Sharon in de Knesset gezegd dat hij de Routekaart als de enige oplossing omarmt, maar in dezelfde week gaat zijn regering gewoon door met het schenden van de afspraken'', aldus een woordvoerder van Vrede Nu.

Volgens de Palestijnse minister Erekat is en blijft de nederzettingenpolitiek van Israël het grote struikelblok en ,,en een bron van grote woede en frustratie voor de Palestijnen''.