Amsterdam krijgt nieuwe bibliotheek

Het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam heeft deze week ingestemd met het definitieve ontwerp voor de nieuwe openbare bibliotheek op het Oosterdokseiland.

Het college wil een krediet van ca. 88 miljoen euro beschikbaar stellen voor de bibliotheek. Op 19 november neemt de gemeenteraad een beslissing over de nieuwbouw.

De nieuwe bibliotheek is een ontwerp van Jo Coenen, de Limburgse architect die sinds enige jaren ook rijksbouwmeester is. Eerder bouwde Coenen onder meer bibliotheken in Heerlen en Maastricht. De Amsterdamse biblioteek komt op het Oosterdokseiland vlakbij het Centraal Station, waar de gedeeltelijke sloop van het immense postgebouw van J.P. Elling uit 1968 nu in volle gang is. De bouw van de bibliotheek begint in het voorjaar van 2004, de voltooiing wordt verwacht in 2007.

De bibliotheek zal deel uitmaken van een dichte bebouwing met kantoren, woningen, restaurants en voorzieningen voor vermaak en cultuur die in de plaats van het postgebouw komen. Het Stedelijk Museum, dat begin volgend jaar sluit wegens verbouwing, zal tot 2007 worden ondergebracht in de hoogbouw van het postgebouw die niet wordt gesloopt.

Tot de bouw van de nieuwe openbare bibliotheek besloot de gemeente Amsterdam in 1999, nadat de huidige vestiging van de bibliotheek aan de Prinsengracht te klein was gebleken. Met een vloeroppervlak van 27.500 vierkante meter zal de nieuwe Amsterdamse bibliotheek twee keer zo groot worden als de huidige. Hiermee wordt de Amsterdamse bibliotheek de grootste van Nederland. Er worden jaarlijks twee miljoen bezoekers verwacht.

Coenens bibliotheek komt aan een plein waar ook het nieuwe, nog te bouwen Amsterdamse conservatorium wordt gevestigd. De nieuwe bibliotheek bestaat uit drie delen. Onderin zullen de publieke functies worden ondergebracht, het lange middenstuk is vooral bedoeld voor de opslag van boeken en bovenin komen een leescafé, een theater met 270 plaatsen en een daktuin. Met honderden internetaansluitingen en computerterminals zullen de nieuwe media een plaats krijgen in de nieuwe bibliotheek, maar de hoofdfunctie zal het lenen van boeken blijven.