WAT DOEN DE KINDEREN

Zich kleden als Indiaan

In de Kunsthal Rotterdam is t/m 11 januari een familietentoonstelling over zwartvoet indianen te zien. Deze indianen, ook wel Nitstapiisinni genoemd, leven op de prairies van Canada en Noord-Amerika. Een belangrijke rol in hun wereld spelen de hemel, de zon, de maan, sterren en de aarde. Maar ook de dieren, planten en water. In de Kunsthal is een virtuele reis door de geschiedenis en cultuur van de indianen uitgezet. Clifford Crane Bear neemt bezoekers mee op bizonjacht, er wordt een tipi (wigwam) bezocht en Bear vertelt over de gebarentaal van de indianen. Ook is er een fototentoonstelling: Indianenverhalen met afbeeldingen uit de periode van 1885-1980. De zeldzame amuletten en reusachtige tipi-tenten zijn afkomstig van het museum Glenbow museum in Galgary.

Zwartvoet indianen van t/m 11 jan in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za van 10-17u zo en feestdagen 11-17u. Entree: kinderen t/m 5 jaar gratis, van 6 t/m 18 jaar €2,50 (incl tijdschrift Baribal) vol €7,50 65+ €7. Inl 010-4400301 www.kunsthal.nl

Handcrème maken

Bezems binden, touw draaien, koekjes bakken, dieren verzorgen, handcrème maken bij de apotheker, meehelpen in het Brabantse café of graan dorsen met de boer. Allemaal werk dat normaal door volwassenen wordt gedaan, maar in het Arnhems Openluchtmuseum in Arnhem kunnen kinderen t/m 26 oktober helpen bij allerlei soorten klussen in het openluchtmuseum.

Openluchtklussen via het Kinderuitzendbureau van het Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. T/m 26 okt van 10 tot 17u. Entreeprijzen: volwassenen €11,20, kinderen 4 t/m 12 jaar €7,50 en 65-plussers €10,70. Herfstklussen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Dagelijks starten er vijf klusrondes van een half uur om 11u30, 13u, 14u, 15u en 16u. Res is niet mogelijk en vol is vol! Inl www.openluchtmuseum.nl

Woudreuzen zoeken

De Kinderboekenweek is al weer achter de rug, maar in het Nationale Park de Hoge Veluwe kunnen kinderen nog t/m 26 oktober `Diep in het bos'. Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen aan de hand van een routebeschrijving samen met hun ouders op zoek naar Woudreuzen in het (beelden)bos. Deze supergrote, op dennenbomen lijkende wezens zijn heel vriendelijk, erg verlegen en héél langzaam. De routebeschrijving is gratis af te halen bij het bezoekerscentrum. Om deze route te kunnen lopen is een toegangskaartje voor zowel het Park als het Kröller-Müller Museum nodig. In het Kröller-Müller Museum zijn ook de prijswinnende tekeningen van de wedstrijd `Schilderen als van Gogh' tentoongesteld en in de beeldentuin van het museum zijn vier boomhutten te zien, die zijn ontworpen door de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, Francine Oomen, de tekenaar van het Kinderboekenweek-prentenboekje, Oscar-winnaar Michael Dudok de Wit, de ontwerper en meubelmaker Piet Hein Eek, de architecten Diederik Dam en zijn vader Cees Dam.

Nationale Park de Hoge Veluwe/Kröller Müller Museum, adres bezoekerscentrum: Houtkampweg 9c, Otterlo. Toegang (voor het park en het museum): kinderen onder de 6 jaar gratis, van 6 t/m 12 jaar €5 en vanaf 13 jaar €10. In restaurant de Koperen Kop krijgen alle kinderen die deelnemen aan de kinderactiviteiten t/m 26 oktober vijftig procent korting op een bospannenkoek. Inl www.hogeveluwe.nl 0318-591241.

Schoenen ontwerpen

Vorig jaar kreeg Jan Jansen een belangrijke kunstprijs omdat hij al bijna 40 jaar de mooiste schoenen maakt. Schoenen ontwerpen en maken is een hele kunst, daarvoor moet je eerst een goed idee hebben, dat tekenen en daarna goed nadenken over de kleur, materiaal en natuurlijk ook hoe goed ze zullen verkopen. Zondag 26 oktober geeft Jan Jansen in het Stedelijk Museum in Amsterdam een workshop Schoenontwerpen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Eerst legt Jan Jansen uit hoe je schoenen ontwerpt en laat hij een leest, half afgemaakte schoenen en krantenknipsels over schoenontwerpen uit de jaren zestig zien.

Workshop Schoenontwerpen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op zo 26 okt om 14u in het Stedelijk Museum, P.Potterstraat 13, Amsterdam. Aanmelden: juniorclub@stedelijk.nl Toegang €3,50

Portrettekenen

In het Zeeuws Museum is t/m 16 november een bijzondere aankoop te bewonderen: een portretmedaillon van de graaf van Leicester uit de zestiende eeuw, die de Zeeuw Adriaan Van Manmaker van Leicester kreeg bij hun ontmoeting in 1585 als symbool van de goede banden tussen Engeland en Zeeland. Tijdens de expositie Vorstelijk sieraad organiseert het Zeeuws Museum elke woensdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14 tot 15u workshops voor kinderen t/m 12 jaar. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan de workshops portrettekenen die worden gegeven door beeldend kunstenaars. Inschrijvingen kan alleen op de dag zelf aan de balie van het museum. Deelname tot een maximum van 15 deelnemers per middag. De eerste portretten zijn al te zien op www.zeeuwsmuseum.nl/hangplek/vrijetijd/meerweten?

Workshops portrettekenen bij de expositie Vorstelijk sieraad. Portretmedaillon in Zeeland, elke wo-, za- en zo-middag van 14-15u t/m 16 nov in het Zeeuws Museum, Abdijplein, Middelburg. Inl www.zeeuws.museum.nl of 0118-653060.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl