Zand in de Noord-Ierse machine

07.10

Downing Street zegt dat Noord-Ieren op 26 november naar de stembus gaan om een nieuwe assemblee te kiezen.

10.30

Sinn Féin-leider Gerry Adams doet oproep aan alle gewapende groepen om het politieke pad te kiezen. Hij waarschuwt tegen ,,het gebruik van of dreigen met ieder gebruik van geweld voor politieke doeleinden''.

12.15

IRA laat weten opnieuw een aantal wapens buiten gebruik te zullen stellen.

14.15

IRA verklaart dat wapens buiten gebruik zijn gesteld. Unionisten spreken dan nog hoopvol over de `volledige en laatste afronding' van het vredesproces.

16.00

John de Chastelain, internationaal toezichthouder op de ontwapening, zegt dat het dit keer gaat om meer wapens en springstoffen dan bij twee eerdere gelegenheden, maar noemt geen precieze aantallen.

17.20

Unionisten-leider David Trimble noemt de ontwapening ,,niet transparant genoeg'' en schorst zijn steun voor terugkeer van het zelfbestuur op.

18.20

Op een gezamelijke persconferentie op Hillsborough Castle laten de Britse premier Tony Blair en zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern weten dat ze ,,gefrustreerd'' zijn. Blair gelooft dat er een uitweg is, ,,maar dat gaat nog een beetje tijd vergen''. Volgens Ahern verliep de opeenvolging van gebeurtenissen goed, ,,maar is er nu sprake van een probleempje''. Downing Street laat weten dat de verkiezingen doorgaan.