Van der Moolen verliest op beurs

Beurshandelaar Van der Moolen was vanochtend opnieuw de grote verliezer van de Amsterdamse AEX-index. Het fonds verloor 7 procent tot 6,80 euro. Beleggers in de VS gaan de bank aanklagen wegens manipulaties in de effectenhandel. Dat kan leiden tot claims.

Op het Damrak verloren de 25 grootste fondsen samen gemiddeld 0,9 procent tot 326 punten. Het noodlijdende Hagemeyer stond de hele ochtend bovenin de AEX. Het handelshuis kreeg een hogere waardering van een zakenbank en profiteerde daarvan met een plus van 3,5 procent op een koers van 2,67 euro. Gisteren was het aandeel al flink geklommen.

Philips profiteerde vanochtend van de winstcijfers die chipfabrikant Texas Instruments afgelopen maandag bekend heeft gemaakt. Het Nederlandse elektronicaconcern klom met 0,9 procent naar 22,79 euro. ASML bleef er neutraal onder. Het aandeel van de fabrikant van chipmachines, dat gisteren meer liet horen over een nieuwe chipmachine, boekte een winstje van een eurocent op 13,78 euro.

Ook Heineken, waarvan de obligaties zeer in trek blijken, behoorde tot de winnaars. De bierbrouwer pakte een half procent op 30,72 euro. In de Midkap toonde ASMI weer herstel. Gisteren werd de toeleverancier van chipfabrikanten gestraft voor tegenvallende kwartaalcijfers, vanochtend won het bedrijf 1,75 procent terug. KLM klom dankzij een hogere waardering van een effectenbank met 0,4 procent.

Op de andere Europese beurzen wist alleen Londen af en toe het hoofd net boven water te houden. De FTSE-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,03 procent winst. Parijs verloor 0,3 procent en Frankfurt keek tegen een verlies aan van 0,6 procent.

Bedrijfsnieuws kwam met name uit Frankrijk. Op de Parijse beursvloer deed Renault het goed met 1,5 procent winst na positieve kwartaalcijfers. Het Frans-Zwitserse uitzendconcern Adecco moest terrein prijsgeven, ondanks kwartaalcijfers die beter waren dan voorspeld. Het waren de voorzichtige prognoses die beleggers deden besluiten het aandeel weg te doen. Farmaciebedrijf Sanofi-Synthelabo stond in de CAC-index onderin op 2,3 procent verlies. De omzet die dit bedrijf in het derde kwartaal boekte was volgens sommige analisten lager dan verwacht.

In New York sloot de Dow-Jonesindex gisteren 0,3 procent lager, terwijl de Nasdaq 0,8 procent won.