Omzet drank keldert door verhoging accijns

De verkoop van sterke drank in Nederland is sinds de accijnsverhoging begin dit jaar met 27 procent gedaald. De afzet tot en met augustus daalde van 42 miljoen tot 31 miljoen liter. Daardoor komen veel slijters in problemen.

Dat blijkt uit een berekening van de Commissie Gedistilleerd, onderdeel van het Productschap Dranken. Dit jaar ging de accijns voor gedistilleerde drank, zoals jenever, whisky en likeur, met 18 procent omhoog. Dat is gemiddeld een euro per fles. De omzet van jenever, de meest verkochte sterke drank, daalde de eerste acht maanden van dit jaar het meest, met 41 procent. De afzet van vieux nam 35 procent af, die van kruidenbitter 29 procent.

,,Dit omvangrijke en aanhoudende effect na een accijnsverhoging hebben we nog nooit meegemaakt'', zegt financieel bestuurder Frans Rijnberg van de Commissie Gedistilleerd. ,,Sterke drank is te duur geworden. Veel consumenten kopen hun drank voortaan in het buitenland'', zegt Rijnberg. Hij voorziet dat de omzet in gedistilleerd dit jaar een kwart lager uitvalt dan vorig jaar.

Slijters in de grensstreek ondervinden extra schade door de accijnsverhoging. De prijsverschillen met België en Duitsland zijn door de maatregel opgelopen tot respectievelijk ongeveer 10 en 30 procent. Een fles van de meest verkochte whisky in Nederland, Johnnie Walker Red Label, kost bij slijterij Gall & Gall in de aanbieding 13,99 euro (normaal 17,29 euro), maar bij de Duitse evenknie Trinkgut 10,99 euro. Duitse supermarkten en drankhallen aan de grens boeken sinds januari hogere omzetten. Nederlanders mogen vanuit andere EU-landen wettelijk maximaal 10 liter gedistilleerde drank per persoon invoeren, maar de grenscontroles hierop zijn minimaal.

Door de omvangrijke daling van de drankomzet krijgt de belastingdienst minder geld binnen dan verwacht. Vorig jaar besloot het kabinet Balkenende-I een gat van 70 miljoen euro in de begroting te dichten door verhoging van de accijns. De Commissie Gedistilleerd schat dat de fiscus door de omzetdaling juist 25 miljoen euro minder ontvangt. Per saldo ontvangt de schatkist daardoor 95 miljoen euro minder dan verwacht.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat bij dit soort beslissingen nooit rekening wordt gehouden met `gedragseffecten', zoals lagere verkopen. Dat komt volgens hem omdat die effecten moeilijk voorspelbaar zijn. Het vorige kabinet besloot de accijns te verhogen, nadat een voorstel voor een ongunstiger fiscale behandeling van beleggen in bedrijfspanden werd geschrapt.

STERKE DRANK: pagina 17