Moord op Franse pers in Ivoorkust

De Franse journalist Jean Hélène van de radiozender Radio France Internationale (RFI), de Franse wereldomroep, is gisteravond in de Ivoriaanse havenstad Abidjan in koelen bloede doodgeschoten door een politieagent. De moord is met woede en ontsteltenis ontvangen in Ivoorkust en in Frankrijk.

Het komt zelden voor dat in Afrika een buitenlandse journalist wordt geëxecuteerd. In Ivoorkust heerst echter een haat-liefde verhouding met de buitenlandse pers, die er door regeringsgezinden van wordt beschuldigd partij te kiezen voor de rebellen, die het noorden van het land in handen hebben. Vooral Franse journalisten moeten het ontgelden, en werden in sommige gevallen in elkaar geslagen. De nauwe band tussen de voormalige kolonie en voormalig moederland wordt door Ivoriaanse politici voortdurend gebruikt om twijfel te zaaien over de onafhankelijkheid van de Franse pers.

Jean Hélène (48), die eerder in Rwanda en Burundi werkte, had afgelopen weekeinde bericht over de verdwijning van elf leden van de oppositiepartij RDR. De elf waren opgepakt wegens samenzwering, en zouden gisteravond worden vrijgelaten. Hélène was naar het hoofdbureau van de politie gegaan om hen te interviewen. Volgens getuigen werd hij weggestuurd en werd, toen hij naar zijn auto liep, tweemaal in het hoofd geschoten door een politieagent. De man was door een van zijn superieuren nog gewaarschuwd de journalist met rust te laten. Dat hij hem toch doodschoot is tekenend voor het gebrek aan discipline van politie en leger. Binnen een uur waren de drie belangrijkste politici van het land ter plaatse: de president, de premier en de Franse ambassadeur. President Gbagbo eiste binnen 24 uur opheldering.

De correspondenten van RFI zijn belangrijke persoonlijkheden in Afrika, en vaak nog bekender dan lokale journalisten. De zender wordt overal in Franstalig Afrika beluisterd. Miljoenen mensen zijn voor hun nieuwsvoorziening afhankelijk van de internationale zender. Vooral in tijden van crisis is het een van de weinige stations die snel exacte informatie levert.

Onze correspondent in Parijs voegt toe: In Frankrijk is geschokt gereageerd op de dood van Jean Hélène, die omschreven wordt als een 'bezetene van Afrika'. Radio France Internationale (RFI) zendt de hele dag eerbetonen uit. De Franse president Jacques Chirac, die vandaag begonnen is aan een vierdaags bezoek aan Nigeria en Mali, buurlanden van Ivoorkust, heeft `met emotie' kennis genomen van de dood van `de grote vakman' Jean Hélène. De president heeft geëist dat de moord wordt opgehelderd en dat `onmiddellijk' een begin wordt gemaakt met een uitgebreid onderzoek naar de toedracht.