B en W Amsterdam sluiten tippelzone

Het college van B en W in Amsterdam stemt in met het voorstel van burgemeester Cohen de tippelzone aan de Theemsweg te sluiten. Eergisteren ging het driehoeksoverleg van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef al akkoord met de sluiting.

Burgemeester Cohen bespreekt de voorstellen op 13 november met de leden van de raadscommissie Algemene Zaken. Op 19 november neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Naar verwachting is er een raadsmeerderheid voor sluiting.

De tippelzone Theemsweg in het westelijk havengebied werd op 2 januari 1996 geopend. Vanaf 2001 maakte de politie melding van infiltratie van de georganiseerde misdaad uit Oost-Europa. Er zou sprake zijn van illegale prostituees, vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, uitbuiting en geweld, schrijft het adviesbureau DSP in het rapport Tippelzone Theemsweg Amsterdam 2003.

In een reactie daarop besluit de politie tot grootschalige ,,veegacties'. Hierbij werden op één avond vele tientallen vrouwen opgepakt en uitgezet. Begin dit jaar uitte de hulpverlening, die op de Theemsweg actief was, de kritiek dat de politie ,,onvoldoende zou investeren in het opbouwen van een vertrouwensrelatie die nodig is om slachtoffers van vrouwenhandel tot aangifte te bewegen', aldus het evaluatierapport.

D66-woordvoerder Saskia van Bruines, zegt het ,,zeer zorgelijk' te vinden dat je met het sluiten van de tippelzone op de Theemsweg ,,de vrouwen afsluit van de hulpverlening'. Zij verwijst naar de situatie waarin eerder veel tippelprostituees verkeerden. ,,Er was sprake van een onveilige situatie voor de dames en overlast in de buurt waar werd getippeld'.

Het college zelf spreekt van ,,een duivels dilemma'. Het college sluit ook niet uit dat sluiting van de tippelzone zal leiden ,,tot verspreiding van tippelprostitutie in de stad'. Uit recente peilingen blijkt dat een ruime meerderheid van Amsterdammers vindt dat de tippelzone op de Theemsweg open moet blijven.