Alleen ozb voor dure stacaravans

Eigenaren van stacaravans die niet duurder zijn dan 30.000 euro hoeven hierover in de toekomst toch geen onroerendezaakbelasting (ozb) te betalen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Wijn (Financiën) vandaag naar de Tweede Kamer zou sturen.

Het voorstel van Wijn is een reactie op een uitspraak van de Hoge Raad die stelde dat de stacaravan onroerend goed is met als consequentie dat bezitters van een stacaravan daarover ozb zouden moeten betalen. Deze uitspraak ontlokte veel kritiek van de Tweede Kamer, de recreatiebranche en de ANWB, maar ook van de gemeenten in Nederland die de ozb heffen. Alle stacaravans in Nederland zouden moeten worden getaxeerd op hun waarde, wat veel extra werk zou opleveren. De vrees bestond dat de kosten van deze taxaties hoger zouden zijn dan de belastinginkomsten. De ANWB protesteerde tegen het feit dat veel caravaneigenaren extra belasting zouden moeten betalen. Naar aanleiding van deze kritiek heeft de staatssecretaris besloten de wet waarde onroerende zaken op dit punt aan te passen.

Bij het vaststellen van de waarde van een stacaravan gaat het om de huidige waarde van het object, niet om de aanschafwaarde. De ANWB zegt in een reactie dat je voor 30.000 euro ,,al een dure stacaravan'' hebt. Het ministerie van Financiën zegt dat ,,het merendeel'' van de stacaravaneigenaren wordt gevrijwaard van belastingheffing. Volgens een schatting van de bond zijn er tussen de 150.000 en 220.000 stacaravans in Nederland.

De ANWB noemt het voorstel van staatssecretaris Wijn een eerste stap in de goede richting. De bond vraagt al tijden aandacht voor de onduidelijkheid rondom de belastingen die recreanten moeten betalen. ,,Er worden allerlei belastingen op elkaar gestapeld'', zegt een woordvoerder. ,,Mensen met een stacaravan betalen waterschapsbelasting, rioolbelasting, forensenbelasting. Niet alleen thuis maar ook waar ze hun recreatieve tijd doorbrengen.'' Forensenbelasting is een gemeentelijke belasting die geheven kan worden als mensen negentig dagen van een jaar doorbrengen in caravan of vakantiehuisje.