Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het gestaag toenemende aantal zwerfjongeren in Nederland. Er zijn nu een kleine 10.000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar zonder een vast thuis. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de mogelijke sluiting van elf kinderrechtswinkels waarvan het kabinet de subsidie wil schrappen. Verder aandacht voor `Mabel-gate' en het imago van het koningshuis. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. O.a. een gesprek met de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk over de problemen met een harde kern van Marokkaanse jongeren en mogelijke oplossingen. Ned.1, 21.53-22.38u.

Nova. Aandacht voor de relatie tussen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en het koningshuis, Noord-Ierland en de ontmoeting tussen president Bush en moslims. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Berging van de Koersk. Zie tv-vooraf. RTL5, 19.55-20.30u.

Andere tijden: Papa Godett. Portret van de in april 1995 op 62-jarige leeftijd overleden Antilliaanse oud-politicus Wilson (`Papa') Godett, vader van Anthony en Myrna Godett. `Papa' speelde een leidende rol in de vakbondsopstand van 30 mei 1969 op Curaçao. Ned.3, 20.55-21.30u.

Werken aan werk: Koffie Verkeerd. Tweede deel van een drieluik over de koffiebranderij Douwe Egberts. Vanavond onder meer aandacht voor de benarde positie van koffieboeren en directeur Joost Manassen gaat in debat met critici. Ned.3, 21.30-22.00u.

VPRO's import: Terror in Moscow. Britse reconstructie van de gijzelingsactie op 23 oktober 2002 door Tsjetsjeense rebellen van een theater in Moskou waarbij circa 170 mensen om het leven kwamen. Ned.3, 23.53-0.48u.

AMUSEMENT

Nationale nieuwsquiz. Teams van NRC Handelsblad en de Volkskrant onder wie de hoofdredacteuren Folkert Jensma en Pieter Broertjes nemen het tegen elkaar op over vragen over het nieuws uit het afgelopen jaar. Ned.1, 21.07-21.53u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn toneelschrijfster Maria Goos en de Volendamse zanger Jan Smit. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen AEK Athene en PSV in de Champions league. Na deze wedstrijd aandacht voor de uitslag van de verkiezing voor de nieuwe voorzitter van de NOC*NSF en samenvattingen van de de anderen gespeelde wedstrijden. Ned.2, 20.25-0.40u.

FILM

Running Scared (Peter Hyams, 1986, VS). Onevenwichtige, komische actiethriller waarin laconieke rechercheurs Gregory Hines en Billy Crystal in winters Chicago een Mexicaanse cocaïnehandelaar te grazen willen nemen. Inclusief een spectaculaire auto-achtervolging over de rails van de bovengrondse metro. RTL5, 20.30-22.20u.

La vera storia della dama delle camelie / La dame aux camélias (Mauro Bolognini, 1980, Italië/Frankrijk). Naar verluidt tweeëntwintigste verfilming van het leven van Alexandre Dumas' geliefde heldin Alphonsine Plessis is een rijk gestoffeerde kostuumfilm met Isabelle Huppert als de legendarische courtisane die ten slotte aan tbc bezwijkt. TV5, 22.30-0.20u.

Billion Dollar Brain (Ken Russell, 1967, Engeland). Visuele bravoure van regisseur Russell blijft (betrekkelijk) binnen de perken in laatste van drie films met Michael Caine als geheim agent Harry Palmer. Hij weerhoudt een Texaanse generaal ervan Rusland binnen te vallen. BBC1, 1.10-2.55u.

.Watership Down (Martin Rosen, 1979, Engeland). Eerlijke animatiefilm naar Richard Adams' vermaarde konijnen-epos over de avontuurlijke tocht van een groepje dappere, bedreigde knaagdieren naar hun land van de grote belofte. De konijnen zijn geen lieve hangoren. En de bij tekenfilms gebruikelijke expressiviteit heeft plaatsgemaakt voor understatement. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u.

RADIO

De avonden. Na teksten van o.a. Wim de Bie en Peer Wittenbols in het tweede uur fotograaf Dolf Kruger over zijn expositie in Warnsveld met oud fotowerk voor De Tijd en De Waarheid. 747AM, 22.02-24.00u.

De broncode. Slot van een tweeluik van de reconstructie over de dood van elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein die een bijzondere vinding voor het transporteren van videobeelden naar computers had bedacht. Radio 1, 0.02-0.45u.