Kuifje niet naar Parijs

De musical Kuifje en de Zonnetempel van tekstschrijver Seth Gaaikema en componist Dirk Brossé gaat niet naar Parijs. Nadat de première dit najaar al twee keer was uitgesteld, heeft de Franse coproducent nu besloten de voorstelling niet te laten doorgaan. Er zou een tekort zijn van 2,5 miljoen euro.

Kuifje en de Zonnetempel werd in 2001 vijf maanden lang met succes gespeeld in Antwerpen en vorig jaar acht weken in Charleroi, in een Franse vertaling van schrijver Didier van Cauwelaert. In totaal trok de voorstelling zo'n 250.000 bezoekers. Tintin, le temple du soleil zou in Parijs worden gespeeld in het Hippodrome d'Auteuil, een mobiel theater met 2009 zitplaatsen. De Vlaamse regisseur Frank van Laecke, geestelijk vader van het project, zou ook deze versie regisseren, met Waalse en Franse acteurs en de Vlaamse sopraan Jacqueline van Quaille, die ook al in Antwerpen de rol van Bianca Castafiore speelde. Van de Vlaamse oerversie zouden eveneens de decors van Paul Gallis en de kostuums van Yan Tax worden overgenomen.

De Franse producent wijt het afstel aan ,,een opeenvolging van technische en organisatorische problemen.'' Volgens andere bronnen bleef de voorverkoop tot dusver steken bij 30.000 kaarten – veel minder dan verwacht. De kopers krijgen hun geld terug. Onzeker is nog wat er overschiet voor de acteurs en het regieteam, die al enige maanden in Parijs verbleven. ,,De werkwijze van de Franse producenten komt me tot nu toe vrij improvisatorisch tot zeer chaotisch voor,'' schreef Van Laecke deze zomer al in zijn dagboek op een Belgische musical-site.