Het Beeld

Het snelst stijgende aandeel op Celebdaq, de Britse tegenhanger van de Sterrenbeurs, was gisteren dat van koningin Elizabeth II. Kennelijk verwachten de aandeelhouders veel publiciteit rond haar persoon (en dus hoog dividend) na de publicatie in de Daily Mirror van een deel van de brief die prinses Diana tien maanden voor haar dood in 1997 aan butler Paul Burrell schreef. Daarin wordt een onbekende – om juridische redenen is zijn of haar naam onleesbaar gemaakt – beschuldigd van het voornemen met Diana's auto te knoeien, zodat de weg vrijgemaakt wordt voor een nieuw huwelijk van haar ex-man, kroonprins Charles. De brief, waarvan de authenticiteit tot nu toe niet werd betwist, was gisteren in het originele handschrift onder meer te zien in het late BBC-nieuws en in Show van Nederland (SBS6). Vorige maand vertoonde de VPRO al een documentaire vol vraagtekens over het ongeluk in Parijs, met een auto die bestuurd werd door een tipgever van de Britse geheime dienst MI2. Zalig is het land waar Kamerleden driehonderd vragen stellen over het niet erg adequaat anticiperen door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst op gevaren voor het koninklijk huis. Wel zeer alert reageert soms de Rijksvoorlichtingsdienst. NIOD-historicus Gerard Aalders kwam als gast bij Barend & Van Dorp weer eens op de proppen met het verhaal over de brief die prins Bernhard in 1942 aan Hitler zou hebben geschreven om zich aan te bieden als Rijkscommissaris. De laatste keer dat die theorie opdook was toen de man van Bernhards kleindochter Margarita in HP/De Tijd beweerde over een kopie van de brief te beschikken, zonder deze overigens te overleggen. Nog voor het einde van de televisieuitzending van gisteren liet prins Bernhard via de RVD weten dat zo'n brief nooit bestaan heeft, en dat de suggestie van het tegendeel beledigend en beschadigend was. En de presentatoren van het programma verbaasden zich op hun beurt weer over de snelheid en de felheid van die reactie.

Zou er bij de RVD een soort van piketdienst bestaan die alle, of minstens alle verdachte televisieprogramma's bekijkt? In ieder geval is die interactiviteit een charmant voordeel van rechtstreekse televisie. Ook in RTL Boulevard wordt met enige regelmaat direct per e-mail gereageerd door betrokkenen. Zo was daar gisteren een curieus beeldfragment te zien, waarin een assistente met hanenkam van de Amerikaanse zangeres Pink vlak voor een optreden haar tepels stevig omdraait en een paar petsen op de armen geeft. Muziekmanager Henk Jan Smits wist dat dit een vaker voorkomend fenomeen is, om zangeressen op scherp te zetten (of aantrekkelijker te maken). Even later mailde een kijker dat er zelfs een naam voor bestaat: niet de Titty Twister maar de Nipple Teaser. Och, op zo'n avond dat op de publieke zenders alle actualiteitenrubrieken en nieuwsuitzendingen openen met de prijzenoorlog in de supermarkt, en Nova olie op het maatschappelijke vuur gooit door een interview met de radicale Belgische moslimleider Abu Jahjah, steek je bij de commerciëlen tenminste nog eens iets op.