Getronics weer geliefd op beurs

Automatiseerder Getronics herhaalde vanochtend de stunt van gisteren: een koerssprong van 12 procent. Beleggers lijken na het overwinnen van de financiële moeilijkheden weer vertrouwen in het bedrijf te hebben. De koers is na gisteren met een kwart gestegen en noteerde na het middaguur 1,93 euro.

Het optimisme rond Getronics leek vanochtend typerend voor de stemming van de belegger. Van de 25 hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs stonden er zes op verlies. De AEX-index stond 1,1 procent hoger op 331,07 punten.

Akzo Nobel profiteerde van de bekendmaking van een samenwerking met het farmacieconcern Pfizer. Het aandeel steeg 1,9 procent tot 27,59 euro. Dochter Organon van het Nederlandse chemieconcern gaat samen met de producent van Viagra een middel tegen manische depressiviteit ontwikkelen en de Amerikanen leveren een financiële bijdrage van maximaal 370 miljoen dollar. De samenwerking is door analisten positief ontvangen, vooral omdat het kwakkelende Organon wel een impuls kan gebruiken.

Grootste verliezer was het handelsbedrijf Hagemeyer dat vanochtend meer dan 5 procent inleverde. Beleggers vrezen nog altijd voor de toekomst van het concern nu de financiële problemen aanhouden en nog onzekerheid bestaat over de komende aandelenemissie. Het aandeel noteerde 2,34 euro, maar analisten van ING noemen een koersdoel van 1,50 euro.

In de MidKap-index van middelgrote fondsen was ASMI de grote verliezer met een daling van 2 procent. Het concern maakte gisteren nabeurs teleurstellende cijfers over het derde kwartaal bekend. De Midkap-index stond begin van de middag 0,3 procent hoger op 335,4 punten.

Op andere Europese beurzen heerste eveneens optimisme. De winst op Wall Street gisteren zorgde voor voldoende impulsen om aandelen te kopen. Parijs noteerde tegen de middag 0,9 procent winst, Frankfurt steeg 0,6 procent en Londen 0,7 procent. De chipsector trok veel aandacht na de publicatie van de mooie kwartaalcijfers van het Amerikaanse technologieconcern Texas Instruments. In Frankfurt behoorde chipmaker Infineon tot de grootste stijgers met een winst van 1,6 procent. De Britse concurrent ARM presenteerde vanochtend zelf met cijfers en werd met een koerswinst van 2,4 procent beloond. STMicroelectronics steeg in Parijs 2,8 procent.