`De mix is juist de kracht van korfbal'

Nederland loopt voorop bij de mondialisering van korfbal. Ben Crum, de korfbalkenner bij uitstek, vindt het logisch dat het proces langzaam verloopt. ,,Het niveau van Nederland haal je niet zo maar in.''

Topsportcoördinator Ben Crum van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) ziet het komende wereldkampioenschap, dat van 1 tot en met 9 november in Rotterdam wordt gehouden, als een nieuwe stap op weg naar popularisering van de sport. Maar hij vindt het wel tijd worden voor enige spelregelveranderingen en meer spektakel.

Voorafgaand aan het WK spelen zes landen in Vlissingen, Middelburg en Goes een voorronde, die bepalend is voor hun plaats in de poule. De overige tien landen zijn geplaatst en reeds ingedeeld. Alle groepswedstrijden hebben plaats in het Topsportcentrum naast het Feyenoord-stadion en voor de (kruis)finales verhuist het toernooi in het weekeinde van 8 en 9 november naar sportpaleis Ahoy'. Nederland is torenhoog favoriet; de meeste concurrentie wordt verwacht van Taiwan, Tsjechië, maar vooral België.

Is het komende WK de volgende stap naar mondialisering van het korfbal?

Ben Crum: ,,Maatgevend wordt de interesse van het Nederlandse publiek en pers, maar vooral van de televisie. Zonder publieke belangstelling stel je als topsport niets voor. Korfbal heeft net zo veel pretenties als volleybal, basketbal en hockey, maar dat moet wel worden waargemaakt. Maar de Nederlander is wat lui, vooral de korfballers; die denken al snel: dat komt wel. Maar desondanks gaat het met de mondialisering de goede kant op, hoewel we als gemengde sport geen voet aan de grond zullen krijgen in de islamitische landen.''

Wat is verder het probleem?

,,Een teamsport is nu eenmaal moeilijk te ontwikkelen. Je krijgt gemakkelijker één Italiaan aan het schaatsen, dan acht Italianen aan het korfballen. En het opzetten van een goede organisatiestructuur heeft ook tijd nodig. Het niveau van Nederland met zeshonderd clubs en een goede competitie haal je niet zo maar in. Maar in landen als Taiwan, Tsjechië, Portugal en vooral Zuid-Afrika wordt veel progressie gemaakt. Ik hoop eindelijk dat Engeland eens beter wordt. Maar net als met voetbal zijn de Engelsen tactisch wat wild.''

Zijn de spelregels nog van deze tijd?

,,Grotendeels wel. Korfbal is gebaseerd op pedagogiek: de gelijkwaardigheid van de sekse het niet mogen lopen met de bal en het niet mogen schieten in verdedigende toestand; je bent gedwongen tot samenspelen. Maar er moeten wel veranderingen worden doorgevoerd. Dat verbod op verdedigend schieten moet sowieso verdwijnen. Ik ben er voor dat meer beweging wordt toegestaan, zodat de sport spectaculairder wordt.''

Komt korfbal nog van dat tuttige imago af?

,,Ik denk dat ik daar niet meer mee moet zitten. Ik ben trots op mijn sport. Die tuttigheid moet er af, natuurlijk. Maar waar de één de gemengdheid een pré vindt, ziet de ander het als een grap. Maar die mix moeten wij nooit prijsgeven, dat is juist de kracht van korfbal. We moeten leren van andere sporten, zoals de driepunters bij basketbal. Korfballers moeten veel vaker van afstand raakschieten; daarmee wordt de sport boeiender voor het publiek. Maar het valt niet mee om vanaf veertien meter de bal op een hoogte van drieëneenhalve meter via een ballistische lijn in een korf te gooien.''

Zou het goed voor de sport zijn als Nederland geen wereldkampioen wordt?

,,Nee, natuurlijk niet. Dat is een a-sportieve opvatting en ook niet realistisch. Het zou al een hele impuls zijn als Nederland met slechts twee treffers verschil van Taiwan wint. Het is naar mijn mening ook niet goed als een Nederlandse schaatser er wordt afgereden door een Amerikaan, die in de nazomer zijn schaatsen heeft aangetrokken. Wij Nederlanders hebben immers een voorsprong in kennis en voorzieningen. En het is toch een bloody shame dat onze hockeyers verliezen van Engeland, een land met aanzienlijk minder hockeyspelers. Dat is toch niet goed voor de sport? Ik ben voor een organisatie waar je de competitive balance goed in de gaten houdt, maar het moet niet te kunstmatig zijn. Het buitenland gaat er echt niet beter van korfballen als per ongeluk een keer van Nederland wordt gewonnen. En als Nederlanders moeten we waken voor het verspelen van prestige. Het is niet goed om te horen: `Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat je verliest van die Belgen'.''

Bent u tevreden over het niveau van de Nederlandse internationals?

,,Ja, de spelers en speelsters van het Nederlands team nemen hun sport serieus. Maar in de categorie daaronder moeten we nog een slag maken. Daar bespeur ik nog te veel slordigheid. Ook bij sommige clubs, die voor meer ambiance bij thuiswedstrijden zouden moeten zorgen. Zij moeten minder met de rug naar de samenleving staan. Er heerst nog te veel de opvatting: het loopt zo'n vaart niet. Maar het loopt wel zo'n vaart. Korfbal is de best bezochte zaalsport, maar dat maakt ons ook lui. We moeten het publiek blijven binden en er voor zorgen dat de traditionele finale in Ahoy' het hoogtepunt van onze sport blijft.''