Bush kritiseert Maleisische premier omzichtig

De Amerikaanse president Bush heeft in navolging van andere wereldleiders de Maleisische premier Mahathir Mohamad gekritiseerd voor zijn omstreden uitspraken, vorige week, over de vermeende macht van joden. Bush deed dat met diplomatieke omzichtigheid, buiten het oog van de media.

Na een ontmoeting met Mahathir achter gesloten deuren tijdens de APEC-conferentie in het Thaise Bangkok liet Bush zijn persvoorlichter meteen doorspelen wat hij Mahathir had gezegd: dat de uitspraken van de scheidende Maleisische leider ,,fout [waren] en verdeeldheid [zaaiden]''.

Het was voor het eerst dat Bush direct inging op de omstreden uitspraken van Mahathir. Terwijl de rest van de wereld meteen felle kritiek uitte op alweer een kwetsende uitspraak van Mahathir, zweeg Bush. In plaats daarvan besloot hij enkele dagen te wachten totdat hij zijn kritiek rechtstreeks en onder vier ogen kon overbrengen.

Dat deed Bush niet voor het eerst. Zo weigerde hij enkele maanden na de aanslagen van 11 september 2001 Mahathir openlijk aan te vallen over het mensenrechtenbeleid in Maleisië.

Mahathir had in de weken daarvoor zijn steun uitgesproken aan Washington in de Amerikaanse strijd tegen de terreur. Bush heeft er voor gewaakt die loyaliteit van een belangrijke moslimleider niet te verspelen.

Ook dit keer liet Bush hardere kritiek op Mahathir over aan anderen uit zijn regering. Zo liet hij zijn Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zeggen dat ook hij van mening was dat de opmerkingen van Mahathir ,,laakbaar'' waren. Rice: ,,Iedereen vindt dat die opmerkingen haat zaaien. Ze zijn schandelijk. Ik denk niet dat ze symbool staan voor de moslimwereld.''

De opmerking van Mahathir, die vooral bedoeld was om moslims op te roepen geen geweld te gebruiken en tactisch te opereren tegen de vermeende macht van de joden, werden ontvangen met een staande ovatie door verscheidene moslimleiders. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de Islamitsche Conferentie Organisatie in Maleisië. Mahathir heeft zich niet voor zijn uitspraken verontschuldigd, maar gezegd dat zijn woorden zonder context verkeerd zijn weergegeven.