Bernhard: Ik schreef Hitler niet

Prins Bernhard is de discussie over een brief die hij in 1942 aan Adolf Hitler zou hebben geschreven meer dan zat. Nadat de historicus G. Aalders gisteravond opnieuw van de brief repte in het tv-programma Barend & Van Dorp heeft prins Bernhard meteen een verklaring laten uitgeven waarin hij ontkent ooit zo'n brief te hebben geschreven.

Volgens Aalders heeft prins Bernhard in april 1942 in een brief aan Hitler vredesvoorstellen gedaan en geschreven over zijn eigen rol daarbij. Bernhard liet gisteren via de Rijksvoorlichtingsdienst ,,met nadruk en bij herhaling'' weten nooit een dergelijke brief te hebben geschreven. Hij vindt het bovendien ,,vervelend en beschadigend'' dat de ,,niet-bestaande brief'' steeds weer opduikt.

Aalders presenteerde vanmiddag een boek waarin weer over de brief wordt geschreven. Vorig jaar deed schrijver Thomas Ross dat ook in zijn boek Omwille van de troon. Ook toen liet de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie weten dat de brief niet bekend is, ook niet bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Gisteren was het de eerste keer dat prins Bernhard zelf publiekelijk met een verklaring over de kwestie kwam.