Akzo samen met Pfizer in ontwikkeling

Akzo Nobels geneesmiddelendochter Organon gaat samenwerken met Pfizer, het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld. Pfizer steekt honderd miljoen dollar in de ontwikkeling van een nieuw medicijn van Organon tegen schizofrenie en manische depressiviteit, genaamd Asenapine. De bijdrage van Pfizer kan oplopen tot maximaal 370 miljoen dollar. Dit heeft het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel gisteren bekendgemaakt.

,,Dit is een voorbeeld van een kleine farmaceutische speler die tot de conclusie komt dat hij het niet alleen kan. Het is geen slechte deal. Pfizer, een grote speler, heeft blijkbaar genoeg vertrouwen in Akzo'', stelt financieel analist Han van Lamoen van FBS Bankiers tegen het persbureau Reuters.

De extra financiële bijdragen van Pfizer aan Organon zijn afhankelijk van het halen van doelen en deadlines. Een woordvoerder van Akzo kan niet zeggen op welke termijn het medicijn Asenapine op de markt zou kunnen komen, aangezien het nog in een beginstadium van ontwikkeling is. Akzo benadrukt dat het om een ,,echt samenwerkingsverband'' gaat. Pfizer, producent van onder meer Viagra, steekt behalve geld ook mankracht in de ontwikkeling van het medicijn, dat bij een succesvolle ontwikkeling gezamenlijk door Pfizer en Organon op de markt gebracht zal worden. De twee bedrijven zeggen elkaar als gelijkwaardige partners te beschouwen.

De samenwerking tussen Pfizer en Akzo Nobel komt na een moeilijk jaar voor de farmaciepoot van Akzo. Grootste inkomstenbron voor Organon was het antidepressivum Remeron, maar omdat het Amerikaanse patent op dit medicijn onlangs is verlopen, heeft het veel concurrentie van goedkope kopieën op de medicijnenmarkt in de VS.

De topman van Akzo Nobel, H. Wijers, heeft eerder dit jaar gezegd dat het herstellen van de winstgevendheid van de farmaciepoot de hoogste prioriteit heeft. De samenwerking met Pfizer noemt hij in een verklaring ,,een mijlpaal bij het inlossen van deze belofte''. Vorig jaar oktober schrapte Akzo Nobel driehonderd banen (van de 13.000) bij Organon.