Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Eerste deel van een drieluik over migranten uit Azië en Afrika die hun heil zoeken in het rijke westen. Vanavond aandacht voor de naar schatting 16-jarige doodgevroren jongen uit Tanzania die op vliegveld Beek werd gevonden. Hij had zich verstopt in de wielkast van een vliegtuig. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. Uitgebreid gesprek met oud-politicus Paul Rosenmöller over zijn vandaag verschenen boek Een mooie hondenbaan. Hij gaat hij in op de hoogte- en dieptepunten uit zijn politieke carrière zoals de verkiezingsoverwinning van 1998, de moord op Pim Fortuyn, de bedreiging van zijn familie, de dood van Ab Harrewijn en de affaire rond Tara Singh Varma. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Te gast in de studio is Dyab Abou Jahjah, voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Hij komt vertellen over zijn nieuwe boek. Daarnaast aandacht voor de supermarktoorlog die Albert Heijn vandaag ontketent. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: Vis bij de vleet? De oceanen worden compleet leeggevist. Zegt de ene onderzoeker. Slechts 10 procent van het oorspronkelijke aantal roofvissen zwemt nog in de oceanen van de wereld. De andere onderzoeker beweert het tegendeel. Ned.3, 20.00-20.30u.

De droomfabriek. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.00u.

Dokwerk: The devil is in the detail. Slot van een tweeluik over de verzelfstandiging van dagblad Het Parool en uitgever Weekmedia. In dit deel gaat het over de moeizame samenwerking tussen de krant en de huis-aan-huisbladen en het onvermijdelijke ontslag voor redacteuren. Ned.3, 21.00-22.00u.

Kwesties: Zij is mijn man. Deense documentaire over twee Deense vrouwen die beiden gehuwd zijn met een man die travestiet is. Lis was al dertig jaar samen met Henrik toen die zich opeens ook als Henriëtte manifesteerde. Anja is jonger en wist toen zij met Allan trouwde dat hij travestiet was. Canvas, 21.00-21.50u.

Pompeii - The Last Day. Reconstructie van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Cristus en het einde van de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum. In deze uitzending worden de allernieuwste technieken op het gebied van special effects en drama-nabootsing gebruikt. BBC1, 22.00-23.00u.

Dokument: Operatie Schoterhof. Derde deel van een vierluik over de tijdelijke verhuizing van negen bejaarde bewoners van het Haarlemse verzorgingshuis Schoterhof naar noodwoningen. Ned.1, 23.03-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met actrice Halina Reijn over haar rol in de Nederlandse jeugdfilm Polleke. Verder een optreden van de Poema's. RTL4, 22.30-23.30u.

CONSUMENT

Radar. Aandacht voor het dr. Atkins-dieet, een methode voor het verminderen van gewicht, waarin het eten van eieren met spek, roomboter en een biefstuk met vette saus als ontbijt mag. Met dit dieet laat je brood, pasta en aardappels staan en eet je de hele dag grote hoeveelheden vet. Ned.2, 20.25-21.02u.

FILM

Proof of Life (Taylor Hackford, 2000, VS). Vrijblijvend actiedrama paart kritische toon ten aanzien van het cynisme van multinationals in Latijns-Amerika aan het etaleren van stereotypen over onbetrouwbare, besnorde latino's. In Colombia-achtig land bemoeit verzekeringsspecialist Russell Crowe zich met de gijzeling van idealistische dammenbouwer David Morse door guerrillero's met cocaïnebelangen, vooral omdat hij diens vrouw Meg Ryan zo leuk vindt. SBS6, 20.30-23.45u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

Les parents terribles (Jacques Cocteau, 1948, Frankrijk). Cocteau's even letterlijke als minimalistische verfilming van zijn theatermelodrama. Jean Marais ontregelt zowel dominante moeder (Yvonne de Bray) als overspelige vader (Marcel André) door zijn liefde te verklaren voor Josette Day. Let op het gebruik van close-ups. TV5, 22.30-0.10u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Atte Jongstra over zijn nieuwste roman De tegenhanger. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesprek met socioloog Dick Pels over zijn boek De geest van Pim, waarin hij het gedachtegoed van een politieke dandy analyseert. 747AM, 22.02-24.00u.