NY Yankees trekken stand weer gelijk

De New York Yankees hebben de stand gelijkgetrokken in de World Series, de officieuze strijd om de wereldtitel honkbal. Voor eigen publiek won de ploeg vannacht in het tweede finaleduel met 6-1 van de Florida Marlins. Daarmee kwam de stand in de best-of-seven-serie op 1-1, nadat de Marlins zaterdag de eerste wedstrijd, eveneens in The Big Apple, met 3-2 hadden gewonnen.

Uitblinker was vannacht de startende werper Andy Pettitte, die de Marlins slechts zes honkslagen toestond. Pettitte liet zeven keer drie slag noteren. Hij was eerder in de play-offs ook al succesvol als startende pitcher in de tweede wedstrijd, na een nederlaag voor zijn ploeg in het openingsduel.

Aan slag trokken Hideki Godzilla Matsui en Alfonso Soríano de aandacht bij de thuisploeg. De eerste sloeg in de eerste slagbeurt een homerun, goed voor drie punten. De startende werper van de Marlins, Mark Redman, kromp ineen na diens rake klap. Maar Soríano kende ook geen mededogen met diens vervanger Rick Helling: hij sloeg in de vierde inning opnieuw een homerun, waardoor de Yankees uitliepen naar 6-0.

Het derde duel van de 99ste editie van de World Series staat morgen op het programma.

Ondertussen is in Cuba het officiële wereldkampioenschap aan de gang. Daar won Nederland vannacht met 6-3 van Mexico. Veel uitzicht op een plaats in de kruisfinales in Havana biedt die zege overigens niet. Daarvoor moet de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn vandaag de Verenigde Staten verslaan, en moet het bescheiden China een handje helpen door Brazilië de baas te blijven. Tegen die laatste tegenstander leed Nederland zaterdag de derde nederlaag van het toernooi: 1-2.

In het duel van vannacht zette Nederland de Mexicanen aan de kant onder leiding van werpers Rob Cordemans en Patrick Beljaards. De ploeg bewees in het Estadío Guillermo Moncada daarmee ook niet-Europese tegenstanders goed partij te kunnen bieden, en toonde veerkracht door een achterstand ongedaan te maken.

De kater van de bijna zekere uitschakeling was niettemin duidelijk voelbaar. De opdracht van Eenhoorn was de eer redden en van de laatste twee duels in de voorronde `iets moois' te maken. ,,We hebben als Nederlands team een goede naam. Dat imago moeten we vast houden. Het verzacht voor velen de pijn ook enigszins.''

Cordemans deed het goed als startwerper. Hij stond in de eerste slagbeurt weliswaar een homerun toe, maar duldde vervolgens geen Mexicaan meer op de honken. Dave Draijer stelde in de negende slagbeurt de zege veilig.