Het moet afgelopen zijn!

Iedere keer denk ik: kan het nog gekker? Afgelopen zaterdag besteedde Andris Knevel aandacht aan het terroriseren door Marokkaanse jongeren van Amsterdamse bejaarden. Na een reeks voorvallen, van groepsverkrachtingen, aanrandingen in zwembaden, het bedreigen van politieagenten door middel van poppen aan een strop te hangen, is met de mishandeling van Anja Joos in Amsterdam een nieuw dieptepunt bereikt.

Het gedrag van nogal wat Marokkaanse jongeren dreigt uit te groeien tot een onoplosbaar probleem. Dankzij wijlen Pim Fortuyn mag Nederland eindelijk meten en weten. Decennialang werden bezorgde bugers weggezet als `fascisten' en werd onder aanvoering van beroepssocialen als Ed van Thijn, Rogier van Boxtel en veel andere bestuurders miljoenen euro's gespendeerd aan heilloze projecten om criminele Marokanse jongeren op het rechte pad te krijgen. Wanneer een enkeling opperde dat strafkampen het enige juiste medicijn zijn, werd door de socialen morrd en brand geroepen. Vele jaren en miljoenen euro's verder is ook kampioen `de boel bij elkaar houden', de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, er eindelijk achter dat zijn lachwekkend slappe beleid gefaald heeft en hij indirect schuldig is aan het baren van minstens 1.500 structurele criminelen in zijn stad.

Hoewel het clichématig klinkt: het is echt 5 voor 12. Wanneer Den Haag niet keihard ingrijpt gaat ook de volgende generatie Marokkanen verloren. De Marokkaanse gemeenschap blijkt zelf totaal ongeschikt op enige wijze bij te dragen aan een oplossing van het probleem. De huidige generatie kan bijna helemaal worden afgeschreven. In het beland van Nederland, in het belang van mijn eigen veiligheid en in het belang van de komende generatie Marokkanen stel ik de volgende maatregelen voor:

1) Vanaf 16 jaar toepassing van het volwassen strafrecht;

2) Bij zware criminaliteit en niet in het bezit van een Nederlands paspoort terug naar Marokko;

3) Stopzetting van alle gezinsherenigingen van Marokkanen voor 5 jaar;

4) Invoering van sociale dienstplicht voor uitvallers in het onderwijs en na een eerste crimineel vergrijp;

5) Verplicht extra Nederlands onderwijs en huiswerkhulp in de avonduren (avondschool);

6) Verplicht en indien noodzakelijk gesubsidieerd lid worden van een Nederlandse sportvereniging;

7) Verplichte spreiding van Marokkaanse jeugd uit de grote steden over de rest van Nederland;

8) Ouders financieel verantwoordelijk stellen voor schade die voortvloeit uit crimineel gedrag;

9) Afschaffen van islamitisch onderwijs;

10) Harde aanpak van fundamentalistische islamitische groeperingen.

De `socialen' (de term dateert van de jaren '70 en werd gebruikt door een Amsterdamse trambestuurder in een interview met journalist Gerard van Westerloo) zullen gruwen bij het lezen van dit tien puntenplan. Ruim 75 procent van de autochtone Nederlanders gruwen echter van de zware criminaliteit in het algemeen en die van de Marokkaanse jeugd in het bijzonder. Ik weet waar ik over praat: ik woon midden in het centrum van Rotterdam en niet in een villawijk zoals de socialen. Ik werk op een scheepvaartkantoor en ben geen wetenschapper of bestuurder zoals de socialen. Ik ben in mijn vrije tijd jeugdtrainer bij een Rotterdamse voetbalclub en heb te maken met fantastische Marokkaanse, Turkse én Nederlandse kanjers van 16 en 17 jaar en ben geen vergadertijger zoals de socialen. Ik sta midden in de multiculturele samenleving en voel de verharding. Ik hoor de frustratie. Ik zie de verloedering. ,,Nederland wordt wakker'', zei Ad Melkert in de verkiezingscampagne van 2002 over Fortuyn. Ook ik zeg: ,,Nederland wordt wakker''. Stop de criminaliteit van Marokkaanse jongens anders is Nederland over tien jaar totaal onleefbaar.

Ronald Buijt is transportplanner op een scheepvaartkantoor in Rotterdam.