Heel gewone mensen

Er zijn eigenlijk maar weinig gewone mensen op televisie. Bijzondere gewone mensen, die zijn er zat van die types die iets geks met zich laten doen om op tv te komen. Ze strijden bijvoorbeeld voor het oog van wie maar wil kijken om de gunsten van één vrijgezelle man, of laten zich groepsgewijs op een tropisch eiland droppen waar ze zelf naar voedsel moeten zoeken. En gewone bijzondere mensen, die zijn ook aan een onstuitbare opmars bezig: bekendheden die ons willen laten zien dat ook hún kind op een dag voor het eerst naar de crèche gaat, dat hún gras ook gemaaid moet worden en dat zij ook heus wel eens om de afstandsbediening vechten. Maar gewone gewone mensen? Als ze al in beeld komen, dan meestal alleen met hun meest ideosyncratische, meest bijzondere uitspraken, en die dan door Frans Bromet of Michiel van Erp pal achter elkaar gemonteerd.

In het RVU-multimediaproject De Droomfabriek, over keuzes in het leven, staan gewone mensen juist centraal. Zo vertellen in de 24 minuten durende tv-uitzending van vanavond maar liefst acht exemplaren iets over de invloed die het gezin waarin ze zijn opgegroeid op hun verdere levensloop heeft gehad. In kortere tijd kun je een mens niet iets wezenlijks over zichzelf horen benoemen: de vrouw die beroepshalve taarten ging decoreren omdat dat de droom van haar overleden moeder was, de mijnwerkerszoon die bovengronds boswachter werd, de k.i.-zoon die zo graag met de vaders van zijn vriendjes speelt. Je leert ze amper kennen, ze zijn in een zuchtje voorbij.

De educatieve bedoeling van de RVU is dat wij nu over de keuzes in ons eigen leven gaan nadenken. Voor de ontevreden midlifers onder ons is er dan het zelfhulpboek De Droomfabriek hoe je wordt wie je bent van psycholoog Marc Schabracq; voor iedereen bedoeld is de achtergrondinformatie op www.rvu.nl/droomfabriek. Daar zal vooral de generatietheorie van socioloog Henk Becker worden uitgelegd, die onder meer de vooroorlogse, de stille, de protest- en de verloren generatie onderscheidt. Het opvallendste aan dit hele project is de kalme manier waarop we dit informatie-bombardement over ons heen krijgen. Het heeft iets prettig ouderwets.

De droomfabriek, Ned.3, 20.30-21.00u. Vrijdag 24 oktober ook op 747AM, 16.00-16.45u. en op Radio 1, 00.00-00.45u.