Elite-eenheid VS schuldig aan moord

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is niet van plan een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden tijdens de Vietnam-oorlog te heropenen. Dit ondanks beweringen die in de krant Toledo Blade werden geuit door voormalige leden van een elite-eenheid die zeggen burgers te hebben verminkt en gedood.

Veteranen van de Tiger Force-eenheid van de 101ste Airborne Division vertelden aan de krant dat zij in 1967 oren hebben afgehakt bij dode Vietnamezen en deze vervolgens met schoenveters aan elkaar hebben geregen en de oren als een ketting droegen. Ook zouden ze granaten hebben gegooid in een bunker waarvan ze wisten dat dit een schuilplaats van vrouwen en kinderen was.

In een verklaring zei het Pentagon gisteren dat de zaak meer dan dertig jaar oud was, en er geen nieuw of overtuigend bewijs was waardoor het onderzoek opnieuw geopend zou moeten worden. Een eerder onderzoek werd in 1975 afgerond zonder schuldigen aan te wijzen, ook al concludeerde de onderoekscommissie dat leden van Tiger Force zich schuldig hadden gemaakt aan oorlogsmisdaden. De Tiger Force bestond uit 45 vrijwilligers en werd opgericht om in het zuiden van Vietnam te spioneren.

De Toledo Blade las duizenden tot dusver geheime documenten en interviewde leden van de eenheid. Op basis hiervan concludeert de krant uit Ohio dat Tiger Force-soldaten honderden onschuldige burgers hebben vermoord. ,,We verwachtten niet te zullen leven. Niemand met enige hersenen verwachtte daar [in Vietnam, red.] te leven. De enige manier om te leven is te doden, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over diegenen die al dood zijn'', vertelde veteraan William Doyle de krant.