Blair rust even na hartritmestoornis

De Britse premier Tony Blair moet een dag rust houden na in het ziekenhuis te zijn behandeld voor een onregelmatige hartslag. Blair (50) voelde zich gisteren ziek en had pijn in de borst. Aanvankelijk werd vermoed dat hij een hartaanval had. In een Londens ziekenhuis werd echter een ritmestoornis vastgesteld, die werd behandeld met een cardioversie, gewoonlijk een elektrische schok, om het gewone ritme te herstellen.

Volgens het ziekenhuis was er door de vroege diagnose en behandeling geen schade. Blair is verder gezond, rookt niet en doet aan sport, maar ziet er al maanden lang geteisterd uit. Veel Britse commentatoren leggen nu openlijk een verband tussen zijn fysieke en politieke sterfelijkheid.

,,Hoe lang gaat Blair nog door?'', vraagt The Times vandaag bijvoorbeeld op de voorpagina en zegt verbaasd te zijn dat Blair na zijn behandeling maar één dag en niet de gebruikelijke week rust houdt. Het incident komt na een periode waarin Blair onder enorme druk heeft gestaan door de oorlog in Irak, het onderzoek naar de dood van de wapenexpert David Kelly, en de confrontatie met een deel van de partij dat zijn vertrek eist wegens zijn omstreden hervormingen van de openbare sector. ,,Eindelijk zie ik er zo oud uit als ik ben'', zei Blair vorige maand nog tijdens het jaarlijkse congres van de Labourpartij, politiek zijn zwaarste optreden tot nu toe.

De premier heeft al een paar keer gezegd het kalmer aan te zullen doen, onder meer om tijd te besteden aan zijn jonge gezin, en hij reist minder intensief over de wereld dan de afgelopen twee jaar. Maar zijn stijl van leidinggeven wordt nog steeds niet gekenmerkt door een grote neiging te delegeren, zoals vorige week nog bleek bij het marathonoverleg over Noord-Ierland. Donderdag en vrijdag was hij in Brussel voor een top over de in eigen land omstreden Europese grondwet.

Blair zal zich gisteren opnieuw hebben herinnerd dat hij in 1994 leider van de Labourpartij werd nadat zijn voorganger John Smith aan een hartaanval overleed.