Sharon wil Arafat niet verwijderen

Amper een maand nadat de Israëlische regering besloot Yasser Arafat ,,te verwijderen'', heeft premier Sharon gezegd dat uitzetting van de Palestijnse president ,,niet realistisch en niet goed voor Israël'' is.

In een vraaggesprek met de Israëlische krant The Jerusalem Post gisteren zegt Sharon in een adem dat zolang Arafat de macht in de Palestijnse Autoriteit in handen heeft de kans op een Israëlisch-Palestijns vergelijk ,,non-existent'' is.

,,Al jaren zeggen onze calculaties ons dat uitzetting van Arafat niet goed voor ons is. De kans dat wij hem kunnen verwijderen zonder hem pijn te doen is klein, niet alleen wegens zijn bewakers, maar ook wegens het menselijke schild van Israëliërs. Onze inlichtingendiensten zeggen dat het geen goed idee is'', zo motiveerde Sharon de koerswijziging.

Na de Palestijnse aanslag van 19 augustus op een Jeruzalemse stadsbus besloot de Israëlische regering dat Arafat uit het gebied weg moest. De Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland maakten daar grote bezwaren tegen. De kans dat de door deze landen opgestelde `Routekaart voor de vrede' een nieuw leven krijgt, is wat betreft Sharon nihil zolang Arafat samenstelling en beleid van de Palestijnse Autoriteit bepaalt.

De Israëlische premier zei verder dat de bouw van de afscheidingslinie op Palestijns grondgebied doorgaat, ook als de Amerikaanse regering de kosten van de constructie van staal, beton en prikkeldraad (1,5 miljard dollar) verrekent met de 9 miljard dollar aan toegezegde Amerikaanse kredietgaranties.

Sharon: ,,Ik zeg steeds tegen de Amerikanen dat we er niet blij mee zouden zijn, maar als zij het besluit nemen, dan moeten zij het óók doen.''

De premier gebruikt naast de bescherming van Israëlische burgers tegen Palestijnse terroristen een nieuw argument. De afscheidingslinie moet ook de groei van de Palestijns-Arabische gemeenschap in Israël indammen. Vanuit Jordanië en vanuit de bezette gebieden zouden in de laatste jaren tienduizenden Palestijnen via huwelijken en gezinshereniging naar Israël zijn verhuisd. Joods Israël vreest langs demografische weg tussen 2010 en 2015 in de minderheid te geraken.