Punk in plooirok

Ook in de herfstvakantie kleden tieners zich in schoolmeisjesstijl. Jetty Ferwerda en Peter Stigter bewonderen hen, maar vrezen alvast voor hun eigen dochters.

De een zal zeggen: het zal je kind maar wezen. Anderen onder wie wij onszelf rekenen – raken niet uitgekeken op de intrigerende manier waarop sommige jonge meiden zich kleden. Al wachten we met spanning de dag af dat onze eigen dochters 15 zijn.

We noemen het maar even voor het gemak de punky schoolmeisjesstijl: ruige combinaties met doorgaans heel brave kledingstukken als plooirokjes, kniekousen en hooggesloten bloesjes. Het is intrigerend op wat voor manier deze tieners met kleding bezig zijn, want ze doen vooral wat ze zelf leuk vinden en laten zich niet leiden door mode of trends. Sterker: ze zíjn de trend. Mode-ontwerpers bestuderen deze stijl van kleden al langer en de ruige schoolmeisjeslook is dan ook met enige regelmaat op de catwalks te zien zo ook komend najaar.

De punky stijl is komende winter hip, vooral de geruite plooirokjes zijn een hit en de lange over-de-kniekousen. Op een zonnige dag in Utrecht komen we Bo (14) tegen, die samen met haar vriendin aan het winkelen is. Ze zit op het Stedelijk Lyceum en ziet er vandaag volgens haarzelf eigenlijk `heel gewoon' uit. Op andere dagen is het veel extremer, zegt ze. Ze volgt de mode zijdelings, leest bladen als Elle en Elle Girl en pikt er de leuke dingen voor haarzelf uit. Wij zijn helemaal weg van haar geruite, Pringle-achtige kousen met de puntschoentjes eronder.

Dan zien we Nienke (17), die in Arnhem aan de kunstacademie studeert. Nee, geen mode maar grafische vormgeving. Wat opvalt is haar geruite plooirokje, de felgekleurde beenwarmers en het slordig vermaakte T-shirt. Ze is wel met mode bezig, zegt ze, maar doet het op haar eigen manier. Ze koopt vooral veel tweedehands.

Nina (13) en Juliette (13) uit Maarssen doen ons hart sneller kloppen, de lange kousen, de topjes eentje met de tekst `I am naturally blonde, please speak slowly' – de mini-rokjes en de make-up. Zo gaan ze dus elke dag gekleed, melden ze ons en ze laten zich inspireren door mensen als zangeres Gwen Stefani. Ze krijgen kleedgeld, maar vullen het aan met wat ze zelf bijverdienen. Ze zijn niet eens zo geïnteresseerd in merken, maar kopen wat ze leuk vinden nieuw of tweedehands. Wij vinden het helemaal goed, al snappen we dat hun ouders het er niet altijd mee eens zijn. ,,We krijgen weleens commentaar en iedereen kijkt naar ons, maar daar trekken we ons toch niets van aan.'' En zo horen wij dat graag.