Kroongetuige blijft weg op proces-Cools

De familie van de in 1991 vermoorde Belgische politicus André Cools is woedend op justitie omdat gisteren aan het begin van het moordproces drie van de acht gedagvaarde verdachten ontbraken. Volgens Cools' familie had justitie de verdachten al vast moeten zetten toen zij in staat van beschuldiging werden gesteld. ,,Ze kunnen zich permitteren op vakantie te gaan. Laat het publiek maar oordelen'', aldus Cools' dochter gisteren. Vijf van de acht gedagvaarde verdachten in de geruchtmakende moordzaak meldden zich gisterochtend wel volgens afspraak in de Lantin-gevangenis van Luik.

Vooral de afwezigheid van kroongetuige Carlo Todarello was verrassend. De advocaat van de familie Cools suggereerde dat hij mogelijk is ,,bedreigd'' door andere verdachten. Onlangs nog vertelde Todarello op de televisie opnieuw zijn verhaal, waarbij hij ex-minister Alain Van der Biest aanwees als opdrachtgever voor de moord op de socialistische politicus, en enkele van diens medewerkers als belangrijkste medeplichtigen. Ook de advocaat van Todarello toonde zich gisteren verrast door de afwezigheid van zijn cliënt. Hij zei niet te weten waar Todarello is. Volgens Cools' toenmalige levensgezellin, Marie-Helène Joiret, die de aanslag overleefde, is zijn afwezigheid in het voordeel van de andere verdachten.

De meeste verdachten komen uit het Luiks-Italiaanse maffiamilieu. Een van de andere afwezigen verblijft op Sicilië. Italië levert hem niet uit omdat het om een eigen onderdaan gaat. De derde afwezige verdachte, ook van Italiaanse afkomst, is spoorloos.

Hoofdverdachte Alain Van der Biest pleegde begin vorig jaar zelfmoord. André Cools werd op 18 juli 1991 door twee huurmoordenaars doodgeschoten. Beiden kregen in 1998 twee jaar cel in Tunesië. Het proces, waarbij ruim 400 getuigen worden gehoord, gaat ten minste twee maanden duren. Gisteren werden de twaalf juryleden aangewezen. Maandag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen.