`Alleen op de wereld' zonder berberaap

De producent van de musical `Alleen op de wereld' heeft een aapje dat in de voorstelling speelt voorlopig uit het stuk geschrapt. Dat gebeurde gisteren na protesten van de Dierenbescherming en de Stichting AAP.

De dierenbeschermers stonden erop dat producent Affolter zou stoppen met het dier omdat de harde muziek, felle lampen en grote hoeveelheden mensen de berberaap onhandelbaar zouden maken. De Stichting AAP was bang dat het dier daardoor uiteindelijk zou moeten worden afgemaakt. De musical gaat zondag in Den Haag in première, maar volgens een woordvoerder van de producent gebeurt dit zonder het dier.

,,We hebben besloten de aap voorlopig terug te trekken omdat we vrijdagmiddag niet aan het verzoek van Stichting AAP konden voldoen om bepaalde papieren over het dier te overleggen'', aldus de woordvoerder. ,,Daardoor is enige twijfel ontstaan over de herkomst van het dier. Zolang die twijfel blijft bestaan, treden we niet met de aap op omdat we elke zweem van verdachtmaking willen voorkomen.''

Volgens de woordvoerder is de aap gehuurd van circus Boltini. ,,Zodra we via Boltini de juiste papieren krijgen, kan de aap weer meedoen in het stuk. Wij hebben namelijk absoluut niet de indruk dat het dier te lijden heeft door de voorstellingen. Er is zelfs een heel hechte band ontstaan tussen het dier en de acteur bij wie het aapje op de schouder zit. Het beestje wordt steeds speelser en vlooit de acteur zelfs.''

De Stichting AAP, die apen opvangt die als huisdier of circusdier hebben gediend, noemt de eventuele terugkomst van de aap onaanvaardbaar.

,,Omdat het een jong dier is, gaat het zich ongetwijfeld steeds meer thuis voelen op de planken'', aldus een woordvoerder. ,,Maar op latere leeftijd komt het dier onherroepelijk in de problemen waardoor het uiteindelijk slecht met de aap afloopt. Als de papieren juridisch in orde zijn, nemen we nieuwe stappen om actie te voeren.''

AAP laat op haar website weten dat de 50 tot 60 cm grote berberaap, Macaca sylvanus, veel als huisdier wordt gehouden, bijvoorbeeld in Frankrijk. ,,Het dier wordt daar ook gebruikt als `pitbull' in apengevechten.''

Volgens de `dierenbibliotheek' van het Wereldnatuurfonds op internet, wordt de aap ook wel magot of Turkse aap genoemd.