Parlement beslist over lot Schröder

De Bondsdag, het Duitse parlement boog zich vandaag over een aantal belangrijke wetsvoorstellen ter bestrijding van de werkloosheid en ter stimulering van de conjunctuur.

De maatregelen maken deel uit van sociale hervormingen waaraan kanselier Gerhard Schröder (SPD) zijn politieke lot heeft verbonden en die ook in de rest van Europa met spanning worden gevolgd. Duitsland is de grootste economie in de eurozone.

Rond het middaguur was het debat in Berlijn nog in volle gang. De regeringspartijen waren na weken intern beraad evenwel vol vertrouwen dat de voorstellen op een eigen meerheid kunnen rekenen. Zes dissidenten in de SPD gaven hun verzet begin deze week op nadat een aantal scherpe kantjes van de voorstellen waren gevijld.

In een wetgevingsmarathon werd gestemd over acht voorstellen, die samen het hart vormen van de zogenoemde Agenda 2010, een omvangrijke hervormingpakket dat de kanselier in maart heeft gepresenteerd. Met de stemmingen neemt Schröder vandaag een belangrijke horde, maar voor het verwezenlijken van de plannen is hij aangewezen op de oppositie. De meeste wetten moeten goedgekeurd worden door de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, waar de oppositie van christen-democraten en liberalen een meerderheid heeft.

Vooraanstaande leden van de CDU hebben opgeroepen tot verzet tegen de plannen van Schröder. Zo zei Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen, vanochtend nog dat het doel niet moet zijn het sluiten van compromissen, maar het ten val brengen van de rood-groene regering.

Om de werkloosheid van bijna 10 procent terug te dringen wil de regering onder andere de arbeidsbemiddeling reorganiseren en korten op lengte en duur van de werkloosheidsuitkeringen. Ook krijgen werklozen beduidend minder ruimte om werk te weigeren. Volgens Wolfgang Clement (SPD), minister voor Arbeid en Economie, kunnen de voorstellen de werkloosheid zelfs met 15 tot 20 procent terugdringen. De oppositie gelooft dat niet. Zij stelt dat een betere arbeidsbemiddeling nog geen nieuwe banen schept.

Om de conjunctuur te stimuleren – de Duitse economie groeit al jaren marginaal – wordt de inkomstenbelasting per 1 januari drastisch verlaagd. Gemiddeld gaat de Duitse belastingbetaler er volgend jaar 10 procent op vooruit. Een deel van de winst gaat overigens weer verloren omdat subsidies verlaagd en aftrekposten geschrapt worden.