Numico weg uit VS door verkoop GNC

Voedingsbedrijf Numico verkoopt zijn Amerikaanse vitaminedivisie GNC voor 750 miljoen dollar (650 miljoen euro). Daarmee stapt Numico uit de vitamineverkoop en trekt zich terug uit de Verenigde Staten.

Het bedrijf uit Zoetermeer heeft vanochtend bekendgemaakt dat het GNC verkoopt aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management. ,,Het besluit om GNC te verkopen is gebaseerd op onze strategische heroriëntatie, waarin wij slechts beperkte synergieën zien met onze huidige kernactiviteiten'', zei bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico.

Numico kocht in 1999 en 2000 twee grote vitaminebedrijven in de VS, eerst GNC en later Rexall Sundown. Rexall Sundown werd afgelopen zomer verkocht. De resultaten van beide bedrijven vielen terug na de overnames. Numico betaalde voor Rexall en GNC veel goodwill – een overnamepremie – waarvan het grootste deel de afgelopen jaren moest worden afgeboekt. Vanochtend maakte Numico de laatste afboeking van goodwill bekend op GNC. Na verrekening van een belastingtegoed, komt die uit op 375 miljoen euro.

Hierdoor krijgt Numico een negatief eigen vermogen. Samen met een verlies van 50 miljoen euro dat het bedrijf leed bij een overeenkomst om het dollarrisico af te dekken, komt dat negatieve eigen vermogen uit op ongeveer 425 miljoen euro. Numico verwacht over twee à drie jaar weer een positief eigen vermogen te hebben. Een woordvoerder van Euronext zegt dat Numico genoteerd kan blijven aan de AEX als het bedrijf dit duidelijk meldt aan beleggers. ,,Ik denk dat Numico hieraan voldoet.'' Tot voor kort werd een fonds bij een negatief eigen vermogen verwezen naar het `strafbankje' van de beurs.

Volgens Bennink leidt de verkoop van GNC tot een ,,substantiële afname van het operationele risisico door het afstoten van een bron van omzetvolatiliteit en het niet langer bezitten van een winkelketen''. Bovendien is Numico minder afhankelijk van de dollarkoers.

Numico maakte ook bekend dat het de Zweedse vitaminedochter Vitamex heeft verkocht. Het Zweedse Wilh. Sonesson betaalt 31 miljoen euro voor het bedrijf dat voedingssupplementen maakt. De omzet van Vitamex is 60 miljoen euro.