Minestra di zucca e spinaci

De News Vercelli, het gratis krantje van het Piemontese stadje Vercelli dat maandelijks verschijnt, heeft zich weliswaar een wereldse naam aangemeten maar het wordt gewoon in het Italiaans gedrukt. In het novembernummer van vorig jaar werd maar liefst 4/5 van een pagina gewijd aan de pompoen – la zucca.

Niet zozeer ter gelegenheid van Halloween, dat Amerikaanse kinderfeestje met verkleedpartij en spoken in de coulissen waar men in dit slapende stadje ternauwernood van heeft gehoord – maar meer om alle wetenswaardigheden van deze groente weer eens te belichten. Rijk aan vezels, vitamine A, betacaroteen, potassium, ijzer en calcium; arm aan calorieën en goed tegen rimpels. Een gezichtsmasker van 4 eetlepels gepureerde pompoen vermengd met 2 eetlepels slagroom en 3 eetlepels honing doet na 10 minuten intrekken wonderen voor de huid – althans volgens de News Vercelli. Het lijkt mij zinvoller de pompoen in de soep te stoppen samen met wat rijst en spinazie. Italianen gebruiken voor minestra korte, enigszins ronde en vrij stevig blijvende rijst zoals Balilla, die tijdens het garingsproces andere kwaliteiten qua vocht- en smaakabsorbtie aan de dag moet leggen. Het zou een zonde zijn daar risottorijst voor te gebruiken. Spaanse rondkorrelige rijst – verkrijgbaar in Turkse of Marokkaanse winkels – of desnoods puddingrijst uit de supermarkt zijn een niet onaardig substituut voor wie dit gerecht in Nederland wil maken. Bereiding: Fruit ui, bleekselderij, peen, vetspek en olijfolie samen aan in een soeppan gedurende 10 minuten op halfhoog vuur. Fruit de laatste 3 minuten de stukjes pompoen mee. Voeg de spinazie toe, laat deze al roerend slinken, doe bouillon en rijst erbij en breng aan de kook. Laat 20-25 minuten op laag vuur in gesloten pan koken. Geef er apart versgeraspte parmigiano bij.