Feyenoord treft SK Teplice in UEFA Cup

Nadat Feyenoord gisteren FC Kärnten heeft uitgeschakeld, treft de ploeg in de tweede ronde van de UEFA Cup het Tsjechische SK Teplice. FC Utrecht komt uit tegen de Franse bekerwinnaar Auxerre.

Beide Nederlandse ploegen spelen thuis op donderdag 6 november, de return is 27 november.

Feyenoord plaatste zich gisteravond in Klagenfurt vrij gemakkelijk voor de tweede ronde. FC Kärnten moest een 2-1 achterstand ongedaan maken na de heenwedstrijd in Rotterdam. In de return won Feyenoord met 1-0. De Belg Buffel maakte het enige doelpunt in een sfeerloze wedstrijd.

Feyenoord had alleen in het eerste kwartier problemen met de nummer negen uit de Oostenrijkse competitie. Onder toeziend oog van de extreem rechtse politicus Haider, voorzitter en geldschieter van de provincieclub, nam FC Kärnten het initiatief. De defensie van Feyenoord liet een paar steken vallen, maar meer dan een paar kleine schietkansen kreeg de thuisploeg niet.

Na een kwartier kwam Feyenoord verrassend en onverdiend op voorsprong. Spits Kuyt maakte zich met een snelle lichaamsbeweging handig vrij van zijn Oostenrijkse mandekker en bewaarde het overzicht voor een breedtepass naar de rand van het strafschopgebied. Daar stond schaduwspits Buffel klaar om de bal met een wreeftrap hard en hoog in het vijandelijke doel te schieten.

FC Kärnten stond opeens voor de zware opdracht drie keer te scoren tegen een Rotterdamse defensie die steeds beter op elkaar lijkt ingespeeld. Trainer Van Marwijk toonde zich na afloop dan ook tevreden dat Feyenoord voor de derde opeenvolgende keer geen tegendoelpunt hoefde te incasseren. In het begin van dit seizoen was de verdediging nog de achilleshiel.

Van Marwijk moest wel erkennen dat de afgelopen tegenstanders van een klein kaliber waren. Hij zei te vrezen voor een zwaardere opponent, zoals Roda JC komende zondag in Kerkrade. FC Kärnten was geen graadmeter voor de kwaliteit van Feyenoord, dat dit seizoen een onsamenhangend geheel vormt. De stadionclub is geen schim van de ploeg die anderhalf jaar geleden de UEFA Cup won.

Zo bleek Feyenoord in de tweede helft tegen FC Kärnten niet in staat het spel te bevriezen. De Oostenrijkse hardlopers kregen een handvol kansen, maar doelman Zoetebier stond een gelijkmaker in de weg. Met veel kleine overtredingen werd de tegenstander onschadelijk gemaakt. In aanvallend opzicht had Feyenoord na rust bijna niets te bieden.

Kenmerkend voor de offensieve zwakte was de wissel van de ijverige Lurling voor de onzichtbare Van Persie. Het enfant terrible heeft mot met de club over zijn tussentijdse contractverlenging. Hij eist meer geld dan Feyenoord hem wil geven. Hij reageerde boos op dreigementen dat hij bij een blijvende impasse na de winterstop bankzitter wordt. In Klagenfurt kon Van Persie niet aantonen waarom hij meer waard is dan het aangeboden salaris van 600.000 euro.