Dopingschandaal VS

In de Amerikaanse atletiekwereld is een groot dopingschandaal ontstaan. ,,Verscheidene'' Amerikaanse atleten zijn betrapt op het gebruik van een nieuw anabole steroïde. Tot voor kort was dit middel niet te ontdekken bij dopingcontroles. De voorzitter van het Amerikaanse dopingagentschap sprak gisteren van de ,,grootste dopingaffaire ooit''.

Het antidopingagentschap noemt het middel Tetrahydrogestrinon (THG). Het ontdekte het product toen het bloedmonsters van 350 deelnemers aan de Amerikaanse atletiekkampioenschappen, afgelopen juni, nader onderzocht. Later werden ook circa honderd controles buiten wedstrijdverband uitgevoerd en aan het onderzoek toegevoegd.

De voorzitter van het Amerikaanse dopingagentschap Terry Madden wilde niet vertellen hoeveel atleten betrokken zijn bij het schandaal. ,,Maar ik ken geen grotere dopingaffaire. Zeker als je weet hoeveel atleten erbij betrokken zijn. Wat wij hebben ontdekt, lijkt op dopegebruik van het ergste soort.''

Wanneer ook de B-staal van de betrapte sporters positief blijkt te zijn, riskeren deze atleten een schorsing van twee jaar en kunnen ze niet deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene. Volgens Madden zullen de namen op zijn vroegst in december openbaar worden gemaakt.

Sporen van THG konden aanvankelijk niet worden gevonden. Inmiddels heeft het door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) goedgekeurde laboratorium van de universiteit UCLA in Californië een test ontwikkeld waarmee THG wel valt op te sporen.