`Voorbeeld' geheim agent James Bond is overleden

De man die vermoedelijk model stond voor James Bond is overleden. Patrick Dalzel-Job (90) was een vriend en collega van schrijver Ian Fleming. Ze dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog samen bij de Inlichtingendienst van de Britse marine. Hoewel de schrijver nooit onthulde op wie hij zijn spion baseerde en Flemings biograaf het houdt op meerdere voorbeelden, vond Dalzel-Job dat hij het was. ,,Ik was Bond, het is waar. We leidden een team van mariniers achter de vijandelijke linies en later vertelde hij me dat hij mij als model voor Bond had gebruikt.'' Zowel Dalzel-Job als Bond hadden Schots bloed, kenden vele talen, waren moedig, toonden initiatief en negeerden bevelen. Beiden werkten het liefst alleen en hielden van technische snufjes. Avonturen van Dalzel-Jobs zijn terug te vinden in Bond-verhalen. Dalzel-Job hield echter niet van Martini's en zat niet achter de vrouwen aan. ,,Ik heb altijd maar van één vrouw gehouden.''