Steun voor resolutie VS over Irak

De leiders van Rusland, Frankrijk en Duitsland zijn vanmiddag overeengekomen dat zij de Amerikaanse VN-resolutie over de politieke toekomst van Irak zullen steunen.

De VS hadden gisteren op Russisch verzoek de stemming met een etmaal tot vandaag uitgesteld. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Lavrov, zei dat hij niet kon stemmen voordat de Russische president Poetin, diens Franse collega Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder vandaag telefonisch hadden overlegd over de resolutie. Dit overleg leidde vanmiddag tot de mededeling dat de drie landen de resolutie zullen steunen, onder meer om zoveel mogelijk eenheid in de Veiligheidsraad te bewaren. Schröder zei evenwel dat de drie landen geen extra hulp, ook niet militair, aan de VS zullen geven omdat zij de resolutie nog steeds niet adequaat vinden.

Volgens VN-diplomaten was gisteren na een dag van druk telefonisch verkeer van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell de steun voor de resolutie toegenomen. De VS hopen met de resolutie meer buitenlandse troepen en financiële hulp voor Irak los te krijgen. Dit is van cruciaal belang door hun problematische `bezetting' van het land, de groeiende kosten en kritiek in Amerika zelf en een donorconferentie voor Irak volgende week. Zwakke steun voor de VS in de vorm van een serie onthoudingen zou de betekenis van de resolutie ernstig kunnen verminderen.

Terwijl negen ja-stemmen zonder één veto vereist zijn, konden de VS gisteren bogen op elf van de vijftien stemmen, taxeerden diplomaten. Powell zou de steun van China en Pakistan hebben gekregen. Onduidelijk leek gisteren nog de exacte positie van Rusland, Duitsland, Frankrijk en Syrië, al zeiden de VS de steun van Rusland te hebben en liet ook Duitsland zich positiever uit. Amerikaanse diplomaten hopen op veertien ja-stemmen, met alleen een `nee' van Syrië. Powell voorspelde gisteren ,,een succesvolle stemming''. De Amerikaanse VN-ambassadeur Negroponte zag een ,,werkelijke beweging naar grotere consensus''.

Het `anti-oorlogskamp' van Rusland, Frankrijk en Duitsland heeft de afgelopen dagen enkele kleinere concessies losgepeuterd van de VS door wijzigingen voor te stellen. Maar de drie landen hebben hun belangrijkste eis, een tijdschema voor de overdracht van de macht van de Amerikaans-Britse `bezetters' aan het Iraakse volk via de vorming van een tijdelijke regering binnen enkele maanden, ingetrokken. De `bezetters' houden daarmee vast aan hun standpunt dat de macht pas kan worden overgedragen als een nieuwe Iraakse regering is gekozen ná verkiezingen, wat nog jaren kan duren.

De VS hebben VN-chef Kofi Annan wel een grotere rol gegeven bij de opstelling van een Iraakse grondwet en de politieke overdracht. Ook verklaren de VS dat het mandaat van een door Amerika geleide multinationale vredesmacht, waarin de resolutie voorziet, afloopt zodra een Iraakse regering is gekozen. De VS deden deze concessies gisteren aan Rusland, in de hoop dat Moskou zou proberen Frankrijk en Duitsland mee te krijgen.