Frustraties hebben overhand bij NEC

Met het schaamrood op de kaken moest NEC gisteren het UEFA-Cuptoernooi al na één ronde weer verlaten. De spelers en de aanhang van de Nijmeegse club demonstreerden op gênante wijze dat ze niets te zoeken hebben in een internationaal voetbaltoernooi. Terwijl de voetballers van NEC de frustraties botvierden op de tegenstanders Wisla Krakow, koos een deel van de supporters ervoor om de scheidsrechter, suppoosten en politieagenten met van alles en nog wat te bekogelen.

Het ligt voor de hand dat de aftocht van NEC gepaard gaat met een fikse boete van de Europese voetbalfederatie. Eerder op de dag had de politie in Nijmegen in een bus met Poolse supporters diverse wapens een bijl, een schroevendraaier, een wurgkoord en messen aangetroffen. Een confrontatie tussen aanhangers van beide supportersgroepen bleef, ondanks de inzet van een kleine driehonderd politieagenten, ternauwernood uit.

De club die zich twintig jaar geleden voor het laatst had weten te kwalificeren voor Europees voetbal, keek maanden uit naar het internationale avontuur. Na de loting leek het echter al uitgesloten dat de herinneringen dit keer net zo mooi zouden worden als destijds in 1983, toen NEC het mocht opnemen tegen het `grote' Barcelona. Wisla Krakow sprak nauwelijks tot de verbeelding bij het publiek, maar de Poolse kampioen bleek wel degelijk een opponent met aanzienlijke internationale ervaring. Over twee wedstrijden gaf vooral de routine en de geslepenheid bij de Oost-Europeanen de doorslag. NEC mocht dan misschien bijna anderhalve wedstrijd hebben gehoopt op een stunt, uiteindelijk kon coach Johan Neeskens niets anders concluderen dan dat de uitschakeling terecht was geweest.

De oud-international die zelf vrijwel zijn gehele loopbaan in de top speelde, maakte zich na afloop wel boos over de manier waarop zijn spelers zich hadden gemanifesteerd. Terwijl de aanhang en een deel van de spelersgroep met de beschuldigende vinger naar de zwak fluitende Hongaarse arbiter Laslo Szabo wees, weigerde Neeskens excuses aan te voeren voor de rode kaarten van Youssef Hersi, Patrick Ax en Mike Zonneveld. ,,We verliezen niet alleen vanavond, maar we raken hierdoor ook een hoop goodwill kwijt'', sprak de teleurgestelde coach. ,,Ik neem dat de spelers kwalijk. Zo dom allemaal. Door rode kaarten worden je medespelers benadeeld, de trainers en de club. Deze wedstrijd gaat op een vervelende wijze de boeken in.''

Maar de uitschakeling tegen Wisla Krakow kwam niet als een verrassing. Al in de heenwedstrijd die NEC met 2-1 verloor was duidelijk geworden dat de formatie van oud-international Henryk Kasperczak over veel meer kwaliteit beschikt. Daar waar NEC zowel in Polen als in De Goffert verzuimde om opgelegde mogelijkheden te benutten, sloeg Wisla Krakow met goaltjesdief Tomasz Frankowski in de punt van de aanval wel steeds op de juiste momenten toe.

Toch mocht NEC na ruim een half uur nog even hopen op een verrassing toen Zonneveld een prachtig opgezette aanval over vier schijven afrondde met een zinderend schot in de rechterbovenhoek. Vlak voor rust werd echter alweer duidelijk dat die hoop slechts ijdel was geweest, toen het Poolse spitsenduo Zurawski/Frankowski met een razendsnelle aanval de gelijkmaker achter Dennis Gentenaar werkte. De feeststemming was direct verdwenen uit het met 12.500 toeschouwers gevulde stadion.

In de tweede helft liep NEC louter en alleen nog achter de feiten aan. Tekenend voor de schlemielige wijze waarop de Nederlandse eredivisionist zich liet overbluffen, was de manier waarop spelmaker Youssouf Hersi zijn tweede gele kaart incasseerde. In het duel met de boomlange Jacek Paszulewicz vergat de huurling van Ajax naar de grond te gaan, toen hij een elleboog in zijn gezicht kreeg. In plaats daarvan nam Hersi wraak op de benen van de verdediger. Wat volgde was een rode kaart en een ontluisterende ontmanteling van de Nijmegen Eendracht Combinatie. Vijf minuten na de uitsluiting maakte Frankowski met zijn vierde treffer in de twee ontmoetingen een einde aan alle illusies.

In de laatste twintig minuten liet NEC zich van zijn allerzwakste kant zien. Met als absoluut dieptepunt de rode kaart van Zonneveld, die in de eerste helft nog dacht de held van de avond te worden, maar uiteindelijk als een gefrustreerde schopper werd weggezonden. Kort daarvoor had invaller Patrick Ax ook al direct rood gekregen voor het opzettelijk trappen van een tegenstander van achteren.

De machteloze voetballers die weer een heel seizoen zijn veroordeeld tot de naïeve en kwaliteitsarme eredivisie namen na het laatste fluitsignaal met slechts acht man afscheid van het avontuur waar ze twee decennia naar hadden verlangd.

NEC

1

Wisla Krakow (Pol)

2

Ruststand 1-1. 33. Zonneveld 1-0, 45. Frankowski 1-1, 68. Frankowski 1-2. Schds: Szabo (Hon). Tsch: 12.500. Rode kaarten: 63. Hersi (NEC/2x geel), 85. Ax (NEC) en 86. Zonneveld (NEC). Gele kaarten: Tumba, Wisgerhof (NEC), Stolarczyk, Paszulewicz, Zurawski en Frankowski (Wisla Krakow).