Borstlaps Arabische avontuur

Met dromedarissen, een paard, een middeleeuws verhaal en opzwepende muziek was de `eerste Arabische opera' Avicenna van de Nederlandse jazzpianist Michiel Borstlap (37) deze week een succes op de première in Qatar. ,,Het publiek bleef waarschijnlijk juist daardoor opvallend kalm'', zegt Borstlap vanuit zijn hotel aldaar. ,,Ik heb thuis cd's van Arabische grootheden waarop uitbundig door de muziek heen wordt gebeld en gefeest. Dat viel me nu alleszins mee!'' De tv-uitzending van de Engelstalige opera kon in de Arabische wereld door driehonderd miljoen mensen worden bekeken.

Borstlap bemachtigde zijn opmerkelijke compositieopdracht voor een Arabische opera via een vriendin in Caïro. Opdrachtgever was de emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. ,,De emir wil Qatar op de wereldkaart zetten'', verklaart Borstlap. ,,Het is een van de rijkste landen ter wereld. Ze kopen ook Keniaanse marathonlopers. Mijn honorarium was vorstelijk.''

De opera Avicenna is gebaseerd op een Arabisch libretto over de tiende-eeuwse Arabische medicus/wijsgeer Ibn Sina (Avicenna in het Latijn). ,,Het gegeven leent zich goed voor het verbreiden van een vreedzame pan-Arabische gedachte'', vindt Borstlap. ,,Een bezwaar voor mij als componist was de omvang van het libretto. 56 pagina's is veel. De opera duurt nu bijna drie uur.''

Avicenna is Borstlaps eerste opera. Hij had er één maand de tijd voor. ,,Dat was doorbeulen. Pagina klaar? Volgende! En niet toegeven aan vermoeidheid.''

Oorspronkelijk zou hij samenwerken met een hofcomponist van de emir, maar dat plan mislukte omdat de hofcomponist geen noten bleek te kunnen lezen en ook niet kon zingen. Borstlap: ,,In Qatar leer je verbazing binnen een week af. Ik zou ook meespelen tijdens de opvoering, maar er bleek geen vleugel te zijn.''

Avicenna wordt uitgevoerd door een Roemeens orkest, Libanees koor en ballet onder een Italiaanse dirigent. De cast bevat Nederlandse zangers als tenor Bernard Loonen en bariton Frans Kokkelmans. Borstlap: ,,De emir wilde eigenlijk Pavarotti, maar een maand voor de première was er nog geen contract getekend. Toen ben ik boos geworden, en mocht ik de zangers zelf regelen.''

Zondag wordt Avicenna in Qatar nogmaals opgevoerd, dan in het Arabisch door een Arabische cast. Of de opera ook in Nederland te zien zal zijn, is nog onduidelijk. Borstlap: ,,Er is wel al belangstelling getoond.''