Perzikcompote met port en mascarpone

Dit nagerecht voor 4 tot 6 personen kan een dag van tevoren worden bereid. Schil de perziken. Halveer ze en verwijder de pit. Giet de port in een pan. Breng de port met de saffraandraadjes langzaam aan de kook.

Leg de perziken in de port en laat ze op een laag vuur ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen. Draai het vuur uit en laat de perziken in de port afkoelen. Zet de perziken met port vervolgens in de koelkast en laat ze daar enkele uren marineren. Snijd de salieblaadjes in zeer dunne reepjes. Meng ze door de mascarpone. Klop de melk en vanillesuiker door de mascarpone. Snijd de perziken in schijfjes. Schep in het midden van dessertbordje wat lobbige mascarpone. Leg er perzikschijfjes omheen. Schep de portsaus over de mascarpone en perzikschijfjes.

Voor dit gerecht kunnen de perziken vervangen worden door nectarines of schijven meloen. Gebruik als er geen salieblaadjes voorhanden zijn blaadjes munt.