Geen aangifte tegen Bomhoff

Het kabinet heeft besloten geen aangifte te doen tegen oud-minister Bomhoff (Volksgezondheid,LPF) wegens citeren uit vertrouwelijk overleg in de ministerraad. Dat heeft minister Donner (Justitie) gisteren aan het openbaar ministerie meegedeeld.

De voormalige LPF-minister en vice-premier maakte voor zijn vorig jaar verschenen boek `Blinde ambitie' gebruik van discussies in het kabinet. Hij noemt VVD-bewindsman Remkes een leugenaar, toenmalig VVD-leider Zalm een leugenaar én een bedrieger en Balkenende een waardeloze voorzitter tijdens de kabinetscrisis. Bomhoff haalt ook een gesprek aan dat Balkenende en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken destijds hadden met de Duitse bondskanselier Schröder in Berlijn.

Ook beschrijft de econoom zijn ruzies met partijgenoot Heinsbroek, toen minister van Economische Zaken. Ambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken hadden de overtuiging dat Bomhoff daarmee de wet had overtreden. Kort voor publicatie hadden Balkenende en Remkes de LPF-bewindsman nog schriftelijk gewezen op de geheimhoudingsplicht.

Balkenende wilde vorig jaar niet reageren op het boek, waarin uit het kabinetsberaad wordt geciteerd. ,,Als ik er op in zou gaan, maak ik me aan hetzelfde schuldig als Bomhoff'', zei de premier. Balkenende onderstreepte dat de vertrouwelijkheid is bedoeld om de eenheid van het kabinetsbeleid te bewaren. Ministers moeten tijdens het kabinetsberaad vrijelijk kunnen discussiëren, zonder dat hun meningsverschillen op straat komen te liggen. Balkenende's departement van Algemene Zaken had het openbaar ministerie gevraagd of Bomhoff juridisch kon worden vervolgd. ,,Daarmee houdt onze taak op. De rest is aan het OM'', aldus Balkenende. Bomhoff vindt dat de kiezer zich een oordeel moet kunnen vormen over de fouten die zijn gemaakt.

De beslissing geen aangifte te doen is genomen na een advies van het OM. Als Bomhoff wel voor de rechter zou zijn gedaagd wegens schending van het ambtsgeheim, zou hij een gevangenisstraf van maximaal zes jaar hebben geriskeerd.